Читај ми!

Берлин, Рим, Париз: Подршка мигрантима и Грцима

У Берлину, Риму и Паризу одржане демонстрације на којима је пружена подршка Грчкој, која се бори са кризом, и мигрантима, који покушавају да се у Европи изборе за бољи живот. С друге стране, у Братислави хиљаде људи на скупу против миграната.

У Берлину су одржане демонстрације на којима је 1.800 људи изразило солидарност са мигрантима који траже уточиште у Европи и противљење оштрим мерама штедње у Грчкој, саопштила је полиција, јавља Танјуг.

Демонстрације су одржане на Светски дан избеглица у организацији немачких опозиционих партија "Линке" (Лево) и "Гринен" (Зелени) и још неколико других левичарских група,.

Учесници су узвикивали "Не границе, зауставите депортацију".

"Реците гласно, реците јасно - избеглице су овде добродошле", узвикивао је један од демонстраната.

Марширајући од боемског насеља Кројцберг до Бранденбуршке капије, неки од учесника су носили заставе грчке и транспаренте са слоганима подршке Атини.

"Ова технократска, хладна и неолиберална Европа, предвођена Немачком, је неподношљива", пише на једном од транспарената.

Сличне демонстрације одржане су и у Риму, где се на десетине демонстраната, упркос киши, окупило на скупу под слоганом "Одмах зауставити масакр", изразивши тако солидарност са мигрантима који ризикују своје животе прелазећи Медитеран несигурним и претрпаним чамцима.

"Овде смо да спасемо нашу Европу, која укључује имигранте, избеглице и Грчку. Европа мора свима да припада, а не само Немцима и банкама", поручио је пензионер Лучијано Колета.

Истовремено, у Паризу демонстрирало је на стотине људи, међу којима су били и мигранти, у знак солидариности са мигрантима и Грчком.

"Заједно, заједно, против мера штедње", узвикивали су окупљени у Паризу.

Ове године око 100.000 миграната прешло је Медитеран, а већина њих је завршила у Италији, Грчкој и Малти, навела је агенција АФП, додајући да се најмање њих 1.800 удавило покушавајући да се домогне Европе.

"Хјуман рајтс воч" је у петак саопштио да је већина миграната, која је последњих месеци стигла у Европу, дошла из Авганистана, Еритреје, Сомалије и Сирије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво