Читај ми!

Путин: Бранићемо своју имовину

Руски председник Владимир Путин рекао је да ће Москва бранити своју имовину у Француској и Белгији правним средствима, односно путем суда.

Владимир Путин је на састанку са директорима светских новинских агенција рекао да им не остаје ништа друго него да реагују и да ће бранити своје интересе, преноси Танјуг.

Руски председник је додао да сада треба питати руске адвокате шта ће тачно урадити, и поручио да овде неће бити тајни.

Навео је да Москва сматра да је суд у Хагу надлежан да одлучује само у случајевима земаља потписница Међународне енергетске повеље.

"Русија није ратификовала ту повељу, тако да ми не признајемо надлежност тог суда и бранићемо тај став путем суда", рекао је Путин.

Додаје да нема ништа ново у томе што акционари "Јукоса" траже од Русије додатна плаћања и да се то и раније дешавало.

Званична Москва је још јуче упозорила да припрема покретање судског поступка као одговор на замрзавање њених актива у Белгији и Француској на захтев акционара руског нафтног гиганта "Јукоса".

Сергеј Лавров, руски министар иностраних послова изјавио је да се руски ентитети погођени оваквим потезом припремају да изађу пред суд како би издејствовали замрзавање актива страних компанија у државном власништву у Русији.

Као одговор на такве акције Белгије, Москва је затражила од белгијског амбасадора објашњење, уз претњу увођења реципрочних мера за белгијске активе у Русији.

Бивши акционари руског нафтног гиганта "Јукоса" саопштили су пре два дана да су активе руске владе и банкарски рачуни у Француској замрзнути, у оквиру спора око исплате одштете акционарима за експропријацију "Јукоса".

"Реч је о банкарским рачунима и некретнинама", рекао је директор компаније ГМЛ, бившег већинског акционара у "Јукосу", Тим Озборн, и додао да су замрзнути рачуни у око 40 банака заједно са још осам или девет некретнина.

Бивши већински акционар нафтне компаније "Јукос", ГМЛ, добио је у јулу прошле године спор против Русије пред сталним арбитражним судом у Хагу, са пресудом да му се исплати одшета у износу од 50 милијарди долара.

Суд у Хагу је пресудио да је Руска Федерација отерала "Јукос" у банкрот и преузела његову имовину. Москва је тада поручила да ће искористити сва правна средства против пресуде.

Холдинг ГМЛ тражио је на суду од Русије 103,5 милијарди долара компензације за експропријацију "Јукоса".

Бивши директор Михаил Ходорковски направио је од "Јукоса" највећу нафтну компанију у власништву инвеститора након распада СССР-а.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара