УНХЦР: Рекордан број избеглица 2014. године

Број избеглица и других људи расељених због сукоба у свету достигао је 2014. године рекорд од 60 милиона, наведено је у годишњем извештају Високог комесаријата УН за избеглице.

Комесаријат упозорава на велико повећање броја избеглица 2014. године и подсећа да их је претходне године било значајно мање - 51,2 милиона, преноси Бета.

Пре само десет година забележено је 37,5 милиона избеглица и расељених, а повећање њиховог броја између 2013. и 2014. године највеће је до сада.

Прошле године се број избеглица, интерно расељених и тражиоца азила сваки дан повећавао за 42.500, навео је УНХЦР.

"Немамо капацитета нити средстава за све жртве конфликта. Крајем године очекује се максимално повећање броја избеглица", рекао је високи комесар за избеглице Анонио Гутерес.

Велико повећање броја избеглица почело је од избијања сукоба у Сирији 2011. године, када је забележен до сада највећи број људи присиљених да напусте своје домове.

Број избеглица је повећан у последњих пет година и због сукоба у Африци, између осталог у Либији, Малију, Нигерији, затим на Блиском истоку, (у Сирији, Ираку и Јемену) у и Украјини.

Највише људи који су због ратова напустили своје домове прошле године дошло је из Сирије (7,6 милиона интерно расељених и 3.88 милиона избеглица), из Авганистана (2,59 милиона) и из Сомалије (1,1 милион.) Више од половине су деца.

Само 126.800 вратило се прошле године у регион из којег потичу, што је најмање за последњу 31 годину.

Прошле године је више од 219.000 избеглица и имиграната покушало да пређе Средоземно море, што је три пута више него 2011. године. Међу њима је 3.500 људи изгубило живот у покушају да се домогну Европе.

"Сведоци смо неконтролисаног клизања у време у коме се суочавамо са до сада незабележеним бројем расељених", рекао је високи комесар за избеглице Анонио Гутерес, и додао да се мора наћи адекватан одговор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво