Читај ми!

ЕУ нејединствена о квотама за мигранте

Земље чланице ЕУ нису успеле да се договоре око хитног плана распоређивања хиљада избеглица који прелазе Средоземље. Само 10 од 28 земаља подржава тај предлог, а чак и оне које га прихватају хоће да промене начин како се квоте израчунавају. На француско-италијанској граници полиција насилно удаљила десетине имиграната.

Око 100.000 имиграната ушло је у Европу од почетка ове године до сада, а око 2.000 је страдало или се води као нестало у опасним покушајима да стигну до копна. Највећи број избеглица стиже у Италију и Грчку, а много више се очекује да ће стићи у летњем периоду од јуна до септембра.

На разговорима у Луксембургу министри унутрашњих послова Уније нису се сложили око тога како 40.000 нових избеглица који стижу у Италију и Грчку треба расподелити равноправно између европске двадесетосморице да би се смањио терет за те две земље, преноси Бета.

"Постоји неслагање око овог питања. Нема заједничког става око тога да ли треба да буде добровољно или обавезно", рекао је после састанка летонски министар унутрашњих послова Рихардс Козловскис чија земља је до краја јуна председавајућа Унијом.

Ранији планови да се добровољно прихватају имигранти показали су се недовољним, док садашњи план да се правно обавежу ЕУ земље да приме одређен број избеглица није наишао на одобрење већине. Само 10 од 28 земаља подржава тај предлог, а чак и оне које га прихватају хоће да промене начин како се квоте израчунавају.

"Знамо да постоји значајан отпор неких земаља чланица према обавезујућој мери", рекла је немачка канцеларка Ангела Меркел у Берлину.

Хитан план за смештај имиграната направљен је после несреће у Средоземљу у априлу када се 800 имиграната утопило у покушају да стигну до Италије.

На данашњим разговорима нису предложене никакве алтернативне мере, рекли су званичници.

Лидери ЕУ ће разговарати о том плану када се састану у Бриселу 25. и 26. јуна, а министри унутрашњих послова ће о тој теми поново разговарати на њиховом састанку у јулу.

"Релокација може да делује само ако све земље чланице учествују. Само са обавезујућим системом осигураћемо да земље чланице преузму свој део одговорности", рекао је комесар ЕУ за миграције Димитрис Аврамопулос.

Полиција растерала мигранте на италијанско-француској граници

Раније данас полиција у Вентимиљи, на граници Италије и Француске насилно склонила је неколико десетина афричких имиграната који су камповали ту данима у нади да ће моћи да наставе пут у Француску.

Неки имигранти су протестовали и хватали се за саобраћајне знакове, а неке су морали да носе, хватајући их за руке и за ноге.

Полиција није дирала оне имигранте који су се распоредили по стенама уз море.

Италијански министар унутрашњи послова Анђелино Алфано рекао је да је сцена у Вентимиљи ударац у око за оне који не желе да виде.

Његов француски колега Бернар Казнев демантовао је да је Француска затворила границу код Вентимиље. "Када имигранти прелазе границе и установи се да су прво стигли у Италију, онда је нормално да се врате у Италију", рекао је Казнев у Луксембургу.

У Грчкој су стотине сиријских и ирачких избеглица, укључујући жене и децу, протестовали на источном острву Лезбосу, тражећи боље услове живота и брже процесуирање њихових захтева за азил.

Они су такође тражили да буду одвојено смештени од авганистанских избеглица, после туче која је избила у једном од кампова на острву.

Лезбос је најоптерећеније острво приливом имиграната са Блиског истока, Азије и Африке који прелазе из Турске до оближњих грчких острва. Преко 50.000 имиграната стигло је у Грчку ове године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво