Читај ми!

Бела кућа: Пресуда Мурсију политички мотивисана

САД и Уједињене нације изразиле су забринутост због изрицања смртне пресуде свргнутом председнику Египта Мухамеду Мурсију и лидерима Муслиманског братства, а Бела кућа је поручила да је пресуда "политички мотивисана".

Генерални секретар УН-а Бан Кимун је изразио забринутост да би такве пресуде, изречене после масовних суђења, могле негативно да утичу на изгледе дуготрајне стабилности у Египту, и истакао да се УН "противе смртној казни под било којим околностима", преноси Танјуг.

Претходно је турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао да смртне пресуде изречене Мурсију и лидерима Муслиманског братства представљају "масакр закона и основних права".

Египатски суд осудио је Мурсија на смртну казну, у процесу у којем је оптужен због масовних бекстава из затвора и напада на полицију током побуне против тадашњег председника Хоснија Мубарака 2011. године.

Суд је по овим оптужбама у мају тражио смртну казну за Мурсија, али је тај захтев дат на разматрање муфтији - тумачу исламских закона при влади Египта.

Врховни вођа египатске организације Муслиманско братство, Мухамед Бади, такође је, у овом случају, осуђен на смрт. На ову пресуду може се уложити жалба.

Судија Шабан ел Шами рекао је да је на смрт осуђено још пет вођа Муслиманског братства, који се налазе у затвору.

Мурси, први египатски изабрани председник, је владао само годину дана - до јула 2013, када га је свргнула војска након масовних протеста против његове владавине.

Побуна против Мубарака је избила 25. јануара 2011. године, а 28. јануара је дошло до масовног паљења полицијских станица широм Египта, када су побегле на хиљаде затвореника, међу којима и нешто раније затворени Морси.

Откад је Мурси свргнут, полиција је у очима египатског народа углавном рехабилитована за насиља током побуне 2011. и за њих египатски званичници и лојални медији сада највише криве Муслиманско братство и стране факторе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво