Читај ми!

Папа одобрио оснивање трибунала за случајеве сексуланог злостављања деце

Ватикан је саопштио да је Папа Фрања је одобрио оснивање трибунала који ће судити бискупима који нису предузели потребне мере да заштите децу од сексуалног злостављања које су над њима вршили свештеници.

Поглавар Католичке цркве је тиме усвојио препоруку свог новоуспостављеног панела за истрагу сексуалног злостављања од стране свештеника, наводи агенција АП, преноси Танјуг.

То је досад најконкретнији корак који је Ватикан предузео у позивању на одговорност бискупа Католичке цркве широм света, истиче америчка агенција.

Ниједан бискуп досад није био уклоњен са тог положаја зато што је прикривао злочине свештеника, али је у априлу папа прихватио оставку једног америчког бискупа, који је осуђен зато што није пријавио осумњиченог злостављача деце из црквених редова.

Одлуком папе Фрање о оснивању трибунала се у канонско право додаје нови злочин, формулисан као "злоупотреба епископског положаја".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије