ЕП: Русија оштетила партнерске односе са ЕУ

Европски парламент изгласао је резолуцију у којој се констатује да су партнерски односи Русије са ЕУ тешко оштећени агресивном политиком Москве и непоштовањем основних европских вредности, а од европских институција се захтева да донесу низ мера за сузбијање руског утицаја.

"Руско руководство је агресијом на Украјину и анексијом Крима довело наш однос до раскршћа", каже се у резолуцији која је усвојена на пленарној седници у Стразбуру са 494 гласа "за", 135 "против" и 69 уздржаних, преноси Танјуг.

Парламент је затражио од Комисије да издвоји средства за конкретне пројекте намењене сузбијању руске пропаганде у ЕУ и ван њених гница и да финансијски помогне руске независне медије и невладине организације, као и да пажљиво надгледа токове руског новца ка политичким странкама у чланицама ЕУ.

Парламент је оштро осудио "црну листу" на којој се налазе особе којима је забрањен улазак у Русију због наводне штете по национални интерес, а на којој је 19 чланова ЕП, и позвао све чланице на јединство у осуди анексије Крима и мешања у рат у Украјини.

Резолуције ЕП немају обавезујућу снагу, али су европске институције дужне да их узму у обзир приликом одлучивања.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије