Читај ми!

Италија и Русија на истој страни барикада

Русија и Италија стоје на истој страни када jе рeч о решавању светских проблема, изјавио је италијански премијер Матео Ренци на отварању Руског дана на Светској изложби Експо 2015. у Милану, коме је присуствовао руски председник Владимир Путин.

"Тренутна ситуација у свету није једноставна, али ми (Русија и Италија) стојимо раме уз раме када су је реч о глобалним изазовима, укључујући претњу од нуклеарног оружја", рекао је Ренци, преноси Танјуг.

Ренци је изразио увереност да ће традиционално јаки односи две земље бити основ за јачање партнерства и поменуо велики међународни догађај који ће бити одржан 2018. у Русији –Светско фудбалско првенство.

"Ми ћемо наставити да сарађујемо у решавању проблема на бази дуготрајних веза. Дан Русије овде на Експо-2015. служи тој сврси", додао је Ренци, пренео је Тас.

Путин је на церемонији отварања изјавио да су Русија и Италија важни партнери који поштују међусобне интересе.

"Русија и Италија имају најблискије односе", рекао је Путин, подсећајући да је историја њихових трговинских, хуманитарних и културних контаката дуга више од пет векова.

"Италија је данас наш важан трговински партнер, велики инвеститор у руску привреду. Ми сарађујемо на међународној сцени и чинимо све што је у нашој моћи да поштујемо међусобне интересе", казао је Путин.

Он је истакао да је Русија била једна од првих земаља које су подржале италијанску кандидатуру за домаћина светске изложбе.

"Ми смо посветили посебну пажњу припремању руске изложбе", додао је руски председник.

Путин: Русија нема никакве односе са Г-7

Руски председник Владимир Путин изјавио је да његова земља тренутно "нема никакве односе" са Групом седам индустријски најразвијенијих светских привреда (Г-7), коју чине Италија, Француска, Немачка, Британија, САД, Јапан и Канада.

"Немамо никакве односе са Г-7. А какве односе уопште можемо да имамо?", истакао је Путин на заједничкој конференцији за штампу у Милану са италијанским премијером Матеом Ренцијем.

Додао је да је Русија представљала алтернативни став док је била чланица Г-8, али су друге светске силе тада закључиле да им више није потребно алтернативно стајалиште, пренео је Ројтерс.

"Уколико наши партнери желе, ми можемо да развијамо односе са било којом чланицом Г-7 на билатералној бази", истакао је Путин, додавши да је Г-7 неформални клуб и да Русија наставља са чланством у другим, ширим организацијама, попут Г-20.

Русија је 2014. године искључена из Г-8 због своје улоге у украјинској кризи.

Путин је у Милану такође рекао да је за окончање сукоба на истоку Украјине између проруских и украјинских снага кључна потпуна примена споразума о прекиду ватре, постигнутог у фебруару.

Званична Москва одбацује оптужбе да је одговорна за неуспех у примени примирја, истичући да власти у Кијеву не испуњавају своје обавезе преузете договором постигнутим у Минску.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије