Џеб Буш: Путин је силеџија

Амерички председнички кандидат из редова Републиканске странке Џеб Буш рекао је у Берлину новинарима да је руски председник Владимир Путин "силеџија" који ће устукнути једино када се суочи с јаком силом.

Џеб Буш каже да САД треба да размотре слање још неколико хиљада америчких војника у снаге НАТО у источној Европи, како би се парирало руској снази нагомиланој дуж граница некадашњих држава, чланица совјетског источног блока, преноси Танјуг.

"Не говорим о томе да треба бити ратоборан, али треба одвратити врсту лошег исхода који не желимо да видимо", рекао је Буш новинарима пред одлазак на састанак с министром спољних послова Немачке.

Буш је јуче у говору који је одржао на економској конференцији у Берлину, упозорио Русију да, уколико он постане председник САД, његова земља ће интензивирати одговор на агресију руског председника Владимира Путина, посебно у Украјини и на истоку Европе.

"Путин мора унапред да зна да ће његове акције наићи на последице, зато што је он немилосрдни прагматичар који ће вршити притисак док му неко не одоговори истом мером", навео је Џеб Буш.

Такође је критиковао смањење америчког војног буџета, које је назвао драматичним, и додао да је тај потез умањио кредибилитет снага САД баш у време кад се званични Вашингтон и његови савезници суочавају са претњама у источној Европи и другде у свету.

Додао је да ће, ако постане председник, обезбедити да "Украјини, једној сувереној европској земљи, буде омогућено да изабере свој сопствени пут, не износећи детаље како то планира да уради, истиче АП.

Буш, син и брат два бивша председника САД и бивши гувернер Флориде, такође је позвао на продубљење економских и безбедносних веза са источноевропским земљама које би, како сматра Запад и САД, могле да буду угрожене од стране Русије.

"Русија мора да поштује суверенитет свих својих суседа", истакао је Џеб Буш, који се ове недеље налази у вишедневној посети Европи, током које ће посетити и Пољску и Естонију.

 

 

 

 

 

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара