Читај ми!

Кина, одата пошта жртвама бродске несреће

Уз звуке сирена са оближњих бродова, спасиоци и породице жртава одали су пошту настрадалима са брода “Источна звезда” који је потонуо у реци Јангце. Стручњаци су почели да анализирају ДНК узорке како би идентификовали тела жртава.

До несреће је дошло прошлог понедељка, пошто се брод "Истична звезда" преврнуо у провинцији Хубеи када је наишао на циклон праћен ветром и том приликом 431 особа је погинула, док се 11 људи и даље води као нестало, преноси Танјуг.

Четрнаест особа је преживело, а три особе су спасене пошто су спасиоци успели да их извуку из преврнуте олупине брода.

Након што је брод јуче крановима подигнут у усправни положај и детаљно претражен, потрага за преосталим телима настављена је низводно у реци, рекао је заменик генералног директора бироа за штампу Информационе канцеларе државног савета Ху Кајхонг, пренео је АП.

Власти планирају да прошире потрагу од места несреће у провинцији Хубеи у источном правцу чак до Шангаја, који је одатле удаљен више од 1.000 километара.

Министар саобраћаја Јанг Чуантанг предводио је церемонију одавања поште уприличене на палуби брода који се налазио поред "Источне звезде".

Неколико стотина припадника војске, полиције и других који су се окупили скинули су капе и наклонили се уз звуке бродских сирена.

Данас је седми дан трагедије, односно први комеморативни скуп у кинеском циклусу жаљења.

Власти су објавиле да је узрок несреће снажна олуја са ветром попут торнада, али су капетан и први инжењер брода, који су преживели, ипак приведени.

На броду се налазило 456 људи, углавном старијих туриста. Брод је био на крстарењу од Нанђинга до Чонгћинга на југозападу Кине.

Тимови судских патолога уз помоћ ДНК анализа покушавају да идентификују посмртне остатке пострадалих, али нису рекли колико дуго би идентификација могла да траје.

Породице жртава су поставиле питање да ли је брод требало да настави пут када је олуја почела у једном делу провинције Хубеи, иако су метеоролози раније те вечери упозорили на невреме.

Ово је највећа бродска трагедија у Кини од 1948. године када је код Шангаја потонуо брод на којем страдало близу 4.000 људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара