Читај ми!

Западни медији: Папа охрабрује помирење 20 година после рата

Бројни светски медији известили су о доласку поглавара Римокатоличке цркве папе Фрање у Сарајево, наглашавајући да је папа дошао да би донео поруку мира и саживота у земљи која се суочила с ратним разарањима.

Радио Слободна Европа наводи да је папа Фрања молио за милост свима, залагање за праведност, за стварање мира, а не рата и неслоге, преноси Танјуг.

"Једино то нас чини срећним и блаженим", поручио је папа у Сарајеву на проповеди окупљеним десетинама хиљада ходочасника, служећи свету мису на отвореном на стадиону "Асим Ферхатовић Хасе" на Кошеву.

"Благо миротворцима", подсетио је поглавар Римокатоличке цркве на речи Исуса Христоса наводи амерички радио, додајући да је папа Фрања позвао на праштање, на осећаје који људима помажу да тамо где живе постану уметници стварања мира.

Асошијетед прес извештава да је папа током једнодневне посете Сарајеву ради охрабривања помирења после рушилачког трогодишњег рата деведесетих, позвао муслимане, православце и католике да "варварство" рата оставе иза себе и заједно раде на стварању мирне будућности.

"Никад више рат!", рекао је у његовој проповеди папа Фрања, осуђујући оне који подстичу рат ради продаје наоружања или намерно изазивају напетост међу људима различитих култура.

Папа је, наводи АП, рекао да жели да охрабри помирење у БиХ, али и заједницу католичких Хрвата, којих има тек око 15 одсто од укупног становништва, док према статистици Ватикана муслиманских Бошњака има 40 одсто а Срба православних хришћана 31 одсто.

Америчка агенција истиче да су упркос приказаној слози "ране гнојне и две деценије после", и да "православни Срби желе одвојену државу, муслимански Бошњаци унитарну земљу, а римокатолички Хрвати желе њихов сопствени аутономни регион".

"Много католици са хрватским пасошима једноставно су отишли да нађу бољу срећу у Европској унији, бежећи од стопе незапослености од 43 одсто", наводи АП.

Агенција наводи да се папа Фрања обратио и трочланом Председништву БиХ, позивајући на противљење "дивљаштву" оних који желе да наставе да сеју поделе "као изговор за даље неизрециво насиље", и залажући се за наставак рада ка коегзистенцији путем стрпљивог и дијалога уз поверење.

Подсећајући да је више од 100.000 жртава међуетничких сукоба, и Би-Би-Си наводи да и 20 година после грађанског рата, који је поделио локално становништво у верском и етничком смислу, у друштву и даље не постоји разумевање и јединство.

Папа Фрања је, наводи британска мрежа, набројао страдања кроз које су морали да прођу становници БиХ, помињући избегличке логоре, срушене куће и фабрике, срушене животе.

"Ви сами то одлично знате, преживели сте све то - толико патње, рушења, толико боли!", рекао је поглавар Римокатоличке цркве, обраћајући се аудиторијуму од 65.000 људи.

Би-Би-Си наводи да је папа Фрања стигао у БиХ ради успостављања дијалога између муслимана и католика, ради чега ће се срести са представницима муслиманске, православне и јеврејске заједнице.

Ројтерс из Сарајева преноси изјаву папе да је видео наду у око 150 младих која су га на аеродрому дочекала у традицоналним ношњама свих етничких група и са којима се руковао.

"Муслимани, православни, Јевреји, католици и друге мањине заједно и радосни. То је нада. Хајде да верујемо у ту наду", рекао је папа Фрања.

Британска агенција истиче да је папина посета уследила неколико дана после ступања на снагу споразума о ближим везма ЕУ и БиХ, делу "нове западне иницијативе за охрабривање политичких и економксих промена".

Папа Фрања је навео да на сусрету са трочланим Председништвом да мировне иницијативе Хрвата, Срба и Бошњака показују да "чак и најдубље ране могу бити зацељене прочишћавањем сећања и чврстим усидравањем нада за будућност".

Франс прес истиче да је поглавар Римокатоличке цркве раније Сарајево са његовим синагогама, црквама и џамијама једним уз друге, назвао "Европским Јерусалимом", раскрсницом култура, народа и вера, која захтева "грађење нових и одржавање и обнављање старих мостова".

Некада светионик мултикултуралности, Сарајево је сада углавном подељено дуж етничких линија, констатује француска агенција, преносећи уверење ватиканских званичника да папа Фрања може да изврши позитиван утицај промовисањем међуверског дијалога.

Папа Фрања је други поглавар Римокатоличке цркве који је посетио Сарајево, после Јована Павла Другог, који је тај град посетио 1997. године, две године по завршетку рата, подсећа АФП.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара