Читај ми!

Путин: Напад на НАТО је лудачки сан

Руски председник Владимир Путин рекао је у интервјуу за италијански дневник "Коријере дела сера" да је изненадни напад Русије на НАТО могоћ "само у сновима неког лудака".

"Само би сулуд човек, и то у сну, могао да замисли да Русија изненада нападне НАТО", рекао је Путин уочи посете Италији, где ће обићи Светску изложбу у Милану, преноси Танјуг.

Председник Русије је оптужио Запад, а нарочито Сједињене Америчке Државе, да воде агресивну политику према Русији, док истовремено покушавају да је представе као баука.

"Неке земље потпирују страх од Русије, а Америци је потребан спољни непријатељ да би задржала примат у Атлантском савезу", рекао је Путин и додао да "Иран очигледно није довољно велики и довољно страшан да одигра ту улогу".

Истакао је да Русија, не рачунајући мале антитерористичке јединице у Таџикистану и Јерменији и један војни аеродром у Киргистану, нема војне базе ван својих граница, док се НАТО и САД намећу као светски полицајци.

"Позивам вас да у вашим новинама објавите мапу света и да у њу уцртате америчке војне базе, па ћете видети разлику", навео је Путин за италијански дневник.

Подсетио је да је након окончања Хладног рата Русија повукла трупе са Кубе, из Вијетнама и из Источне Европе, док је ракетама са америчких нуклеарних подморница које су стално стациониране у норвешким водама потребно само 17 минута да погоде Москву.

"Упркос нашим упозорењима, Америка поставља базе, радаре и антиракетне системе широм Европе", рекао је Путин, и истовремено оптужио САД да су се унилатерално повукле из стратешког споразума о разоружању који су имале са Русијом.

"Да ли је неко мислио да ће се Русија једнострано разоружати?", питао је Путин.

Руски председник је упозорио да ће Русија реаговати уколико САД покушају да поставе антиракетне базе и на украјинској територији, али је нагласио да Москва, упркос свему, у Америци и даље не види супарника него партнера, поготово кад је реч о борби против тероризма и спречавању ширења оружја за масовно уништење.

"Усудио бих се да кажем да на тим пољима нисмо само партнери већ и савезници", нагласио је Путин.

Русија не посматра Европу као "љубавницу"

Коментаришући односе Русије и Европе, Путин је рекао да његова земља никада није третирала Европу као "љубавницу", већ је увек нудила "озбиљну везу".

"У таквој вези са женом, односно ако немете никакве обавезе, немате ни право да тражите никакве обавезе од партнера", објаснио је Путин.

"Ми никада нисмо посматрали Европу као љубавницу. Увек смо предлагали озбиљну везу, али сада имам утисак да Европа, заправо, покушава да са нама успостави односе засноване на материјалној компоненти и само зарад сопствене користи", рекао је руски председник.

Путин је, такође, рекао да је сукоб у Украјини створен намерно, непрофесионалним поступцима Запада.

"Ова криза је намерно створена и резултат је нестручних радњи наших партнера", рекао је Путин, додајући да је ситуација у тој земљи за Русију "апсолутно неприхватљива".

Руски председник је истакао и да није могуће да се на истоку Украјине понови "кримски сценарио", с обзиром на то да су грађани Крима на референдуму изгласали припајање Руској Федерацији, док се становници региона Доњецка и Луганска боре за независност.

"Кримски сценарио не одражава став Русије, већ став народа који тамо живи", рекао је Путин.

"Све наше акције имале су за циљ не цепање овог дела украјинске територије, већ да људима који тамо живе пруже прилику да изразе своје мишљење о томе како желе да живе", нагласио је руски председник.

Подсетио је и да, за разлику од грађана Крима, становници Доњецка и Луганска траже суверенитет, јер су одбили да признају нову владу у Кијеву.

"Ако желе да те територије остану у саставу Украјине, онда тим људима тамо треба доказати да ће њихови животи бити бољи, удобнији и сигурнији у јединственој држави, као и да ће њиховој деци моћи да пруже бољу будућност", истако је Путин.

Међутим, према његовим речима, грађане Луганска и Доњецка у бољи живот у јединственој Украјини није могуће убедити помоћу оружја. "Овакве ствари се могу решити само мирним путем", закључио је Путин.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара