Читај ми!

Лајчак: Нико нема право да спутава земље Источног партнерства

Шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак критиковао је приступ Европске уније земљама Источног партнерства, на челу са Украјином, зато што унапред одбија тежње тих бивших совјетских република да постану чланице Уније.

Лајчак је поручио да уколико не буде подстицаја и визије од стране Уније, те земље могу да прихвате руски подстицај.

"Говоримо да нико нема права да спутава земље Источног партнерства да слободно донесу стратешку одлуку где виде своје место. Истовремено додајемо: не дозвољавамо да своје место видите у ЕУ. Не знам ко у томе налази логику. То значи: Русија нема право вета на вашу будућност али ми имамо", рекао је Лајчак на конференцији о ЕУ у словачком министарству иностраних послова, пренела је Бета.

Словачки министар рекао је да је тражење алибија то што Брисел одбија Украјини, Грузији или Молдавији право да једном у будућности постану и оне чланице ЕУ а да се пре тога уопште није ни разговарало о критеријумима или условима за чланство, пренела је словачка агенција ТАСР.

Лајчак је нагласио да не постоји никаква даља могућност уколико ЕУ не жели да земље Источног партнерства прими у своје редове, не жели да уђу у интересну сферу Русије а не жели ни то да буду нека неутрална тампон зона.

"Може да се деси да реформски напори у тим земљама пропадну. Односно да због недостатка подстицаја са наше стране оне прихвате визију коју им је понудио неко други", рекао је Лајчак и критиковао ЕУ за то што премало помаже Украјини.

"Знамо како је то дивовски задатак и наивно је мислити да ће Украјинци са тим изаћи на крај сами. Немамо пуно времена. Мислим да ће неки тренутак истине наступити наредне зиме а не би ми било драго када би међународна заједница у Украјини претрпела неуспех", рекао је Лајчак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије