Читај ми!

Сеул тестирао балистичке ракете

Јужна Кореја испалила је две балистичке ракете као одговор на експанзију нуклеарног оружја и програм балистичких ракета Пјонгјанга.

Испаљене ракете способне су да погоде било који део Северне Кореје, наводи Танјуг.

Ракетној проби је, што је сасвим неуобичајено, присуствовала и председница Јужне Кореје Парк Геун Хје, саопштило је министарство одбране те земље.

"Војска је извршила пробу два пројектила дугог домета домаће израде, а који могу да погоде било који циљ у Северној Кореји", рекао је за АФП неименовани јужнокорејски званичник.

Данашња ракетна проба уследила је месец дана након што је Северна Кореја објавила да је успешно лансирала балистичку ракету са подморнице.

Поред тога, Пјонгјанг је недавно објавио да је унапредио и нуклеарну бојеву главу, а многи стручњаци сумњају у те наводе, не спорећи да Северна Кореја ради на оба програма.

Ако је то тачно, то би значило да је Северна Кореја своју нуклеарну готовост подигла на виши ниво и да би теоретски могла да изврши одмазду у случају нуклеарног напада, преноси АФП.

Ракета коју је Јужна Кореја данас тестирала, може да понесе бојеву главу са пуњењем на даљину од 500 километара. Усавршена је на основу споразума са САД из 2012. године којим Јужна Кореја може скоро да устростручи домет свог система балисичких ракета.

Јужна Кореја је сличну пробу извршила у априлу прошле године.

САД у Јужној Кореји имају 28.500 стационираних војника и гарантују домаћину нуклеарни "кишобран" у случају било каквог атомског напада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара