Читај ми!

Сноуден: Британија активно учествује у надгледању

Бивши амерички обавештајац Едвард Сноуден критиковао је Велику Британију због тога што игра активну улогу у мрежи надгледања коју је основала америчка Национална безбедносна агенција и истиче да су жртвована права и потребе британских грађана.

Бивши амерички обавештајац Едвард Сноуден је, одговарајући на питања лондонске публике путем видео- линка у организацији "Амнести интернешенела" да британска влада покушава да ограничи грађанске слободе, преноси Танјуг.

"Зашто је британска влада толико тајновита? Чега се толико плаши, својих грађана? Они се плаше штетне јавне дебате, јер када би јавност знала шта раде, могли бисмо да их тужимо и победили бисмо. Британска влада не покушава да сачува грађанске слободе, већ да их ограничи", рекао је Сноуден.

У питањима и одговорима који су трајали 40 минута уочи специјалног приказивања Оскаром награђеног документарног филма о Сноудену "Грађанин четири", Едвард Сноуден је рекао да је надгледање масовних размера неефикасно у хватању терориста, али је омогућило влади да "копа" по животима послушних грађана.

"Влада у Великој Британији покушава да реформише законе на врло негативан начин", истакао је Сноуден, додајући да политичари хоће да измене закон да би хаковали компјутере људи који уопште нису обавештајна мета, преноси Раша тудеј.

Сноуден, који је обелоданио тајни програм надзора Националне безбедносне агенције, изнео је мишљење да је британска безбедносна агецнија ГЦХQ, заједно са другим америчким савезницима, била неодговорна зато што је дозволила да НСА инсталира технологију за надгледање и диктира како да се користи.

"НСА је дизајнирала чак и системе који функционишу у Великој Британији, што значи да је у вашој земљи инсталирана америчка шпијунска опрема и влада једноставно верује НСА да ће им дати нешто чему немају приступ, да то неће употребити против вас", изјавио је Сноуден.

"Дејвид Камерон се налази у базама података као и сви други", рекао је Сноуден када су га питали да ли америчке агенције имају приступ подацима британских јавних личности.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара