Обама потписао закон о ограничењу прислушкивања

Председник САД Барак Обама је одмах по усвајању закона у парламенту, касно синоћ потписао закон познат као УСА Фреедом Ацт.

За ограничавање програма прикупљања података из телефонских разговора, које ће одсад бити под надлежношћу телефонских компанија, гласало је 67 сенатора, док су 32 била против, преноси Бета.

"Закон ће ојачати заштиту грађанске слободе и обезбедити веће поверење јавности у ове програме", навео је Обама у саопштењу.

Чланови обавештајног одбора Сената су годинама упозоравали на програм телефонског прислушкивања, чије детаље је пре две године објавио бивши сллужбеник НСА Едвард Сноуден.

Нови закон је изазвао поделе међу републиканцима. Док је председник Представничког дома републиканац Џон Бејнер подржао реформу, лидер већине у Сенату Мич Маконел залагао се за продужење непромењеног важећег закона, али није добио подршку десетак републиканаца за свој амандман.

На крају је за закон гласало 23 сенатора из редова републиканаца, док је против било 30. Новим законом укинута су овлашћења НСА да прислушкује телефонске разговоре и сакупља податке тражећи везу с међународним терористима. Ти подаци ће убудуће моћи да се добију на основу судског налога за одређен број од телефонских компанија, које обично чувају податке 18 месеци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара