Читај ми!

Погрешна песма – Мишима, завичају мио

Вест да су локалне власти у јапанској префектури Кагошима позвале странце да се населе и онда одбиле многе Србе и Хрвате, испоставила се као нетачна. Локалне власти поручују да је програм на снази од 1990. и да је намењен само Јапанцима, истичући да је из Србије стигло само 15 захтева.

Стихија текстова о наводном позиву локалних јапанских власти страним држављанима да се населе у префектури Кагошима на југу те далекоисточне земље, на који се, како тврде српски таблоиди и веб-сајтови, одазвао велики број наших грађана, ових дана добија размере велике ТВ сапунице, која, нажалост, почиње да штети угледу наше земље у Јапану.

Наиме, крајем априла, хрватски портал Дневник, у власништву телевизијске куће Нова, пренео је вест да локалне власти на три малена острва у саставу префектуре Кагошима у Јапану, због старења и одлива становништва, људима који би желели да се у њих доселе нуде знатну вишегодишњу новчану помоћ у форми додатака за плаћање станарине, једнократног давања за покретања пољопривредне производње, те уплата за рођење и школовање деце.

Ту вест наредних дана оберучке су прихватили српски таблоиди и радио-станице, од којих су неки, да би привукли читалаштво, употребили сензационалистичке и непрецизне наслове попут: "Јапан зове Србе".

Ова поплава извештаја о Кагошими у српским медијима није промакла ни јапанским медијима, углавном таблоидима и телевизијама лаког, забавног карактера какве су станице Нихон и Фуџи, које су направиле прилоге о необичној чињеници да се у земљама далеког Балкана као ватрена стихија проширила вест о могућности усељења на острвца у саставу префектуре Кагошима, где живи само неколико стотина остарелих пољопривредника.

У извештавање се укључио и домаћи лист на енглеском језику Јапан тајмс који је донео подужи текст о исељеничкој грозници у Србији и Хрватској, чије су поједине делове потом пренели наши медији. У њему, између осталог, пише да су власти села Мишима, које се налази у саставу префектуре Кагошима и захвата три острвцета на којима су раштркана 372 становника, одлучиле да одбију све кандидате и привремено замрзну програм, јер су из Србије, Хрватске и Бразила пристигли бројни позиви и поруке.

Српски медији искористили су тај чланак да започну још један талас вести о префектури Кагошима, наглашавајући притом да су јапанске власти одлучиле да прекину ту акцију због необично великог одзива првенствено из Србије.

Пројекат локалних власти села Мишима за привлачење досељеника, међутим, започет је још 1990. године и намењен је грађанима Јапана. Према речима сеоских старешина, у мају су из Србије добили (само) 15 упита. Односно, нити је њихов програм нов, нити је био намењен странцима, нити су они били преплављени захтевима из Србије, како су алудирали или отворено писали балкански медији.

Преостаје закључак да су неосновани извештаји српских таблоида и других балканских медија о наводним позивима странцима, или посебно Србима, као и вести о наводној поплави захтева и Србије и о томе како су због Срба и Хрвата сви странци одбијени.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара