Читај ми!

ЕУ спремна за дискусију о плану за избеглице

Европска комисија је спремна да разговара са земљама чланицама о изменама плана за збрињавање избеглица након што су Немачка и Француска изразиле резерве према првобитном предлогу, поручили су званичници из Брисела.

Наташа Берто, портпаролка Комисије, рекла је новинарима да јој је драго да су Немачка и Француска усвојиле заједнички став, преноси Танјуг.

Министри унутрашњих послова Немачке и Француске изразили су, у заједничком саопштењу, резерве у вези са планом Европске комисије о увођењу квота за збрињавање избеглица које, са ратом погођених подручја у Африци и на Блиском Истоку, улазе у ЕУ.

"Механизам за привремено пресељење мора да се заснива на два подједнако важна принципа: одговорности и солидарности", поручили су министри у саопштењу које је објавила агенција Ројтерс, уз констатацију да план Европске комисије није нашао одговарајућу равнотежу између тих принципа.

Европска комисија је прошле недеље представила план који има за циљ да равномерно прерасподели терет збрињавања избеглица на све чланице ЕУ, уместо важећег система по коме дужност да их приме имају само прве земље у које уђу, а то су најчешће Италија, Грчка и Малта.

План, који предвиђа квоте за пријем миграната у зависности од величине и економске ситуације сваке чланице, је одмах наишао на жесток отпор неколицине чланица, пре свега Велике Британије и Мађарске, које сматрају да је одлука о броју избеглица које ће примити њихово суверено право.

Европска комисија ће морати да доради план како би постао прихватљив за све чланице, с обзиром на то да су се против плана изјасниле и Немачка и Француска, а њихова једногласна подршка је неопходан услов да се он спроведе.

"Ми сматрамо да је наш предлог у основи фер, али смо спремни да разговарамо о детаљима са свим чланицама", поручила је Берто и додала да ће министри правосуђа и полиције дискутовати о ревизији плана на састанку у Бриселу половином овог месеца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво