Читај ми!

Гангстери са Балкана харају Аустралијом

Криминалне групе са Балкана дубоко су инфилтриране у готово све слојеве аустралијског друштва, пише лист "Аустралијан". Аустралијска федерална полиција упозорава да балкански гангстери сада позивају неактивне криминалце да им помогну у отпремању тона забрањених дрога.

На челу балканског картела налази се група озлоглашених гангстера, већином аустралијских држављана, који су оформили базе у Црној Гори, Шпанији и Холандији преко којих отпремају дрогу, оружје и новац, пише лист Аустралијан, преноси Танјуг.

"Балкански организовани криминал сада је највећа претња по Аустралију, јер је та мрежа дубоко инфилтрирана и веома утицајна у локалним заједницама, због чега представља озбиљан изазов", рекао је неименовани званичник аустралијске полиције.

У поверљивом извештају Аустралијске федералне полиције, у који је аустралијска медијска компанија Њуз корп имала увид, упозорава се да системска балканска криминална мрежа прелази на следећи ниво и сада буди "успаване" криминалце или чланове шире "породице" како би их ангажовала у вишемилионским подухватима.

Те породице се описују или као директни рођаци, или као припадници добро утврђених и историјских мафијашких кланова из бивших југословенских држава који су се доселили у Аустралију у другом миграционом таласу из региона Балкана током 1980-их и 1990-их.

Аустралијски лист наводи да је реч о "инфилтрирању под покровитељством бившег српског председника Слободана Милошевића".

У току је више тајних полицијских операција праћења осумњичених, а у једној од њих је потврђено да је неколико ноторних криминалаца, за које се мислило да се повукли током 1990-их, заправо преузело глобалне операције шверца наркотика из утврђених база у Црној Гори, Србији и Шпанији.

Мрежа на чијем је челу Васо Улић, који је 2005. напустио Аустралију заувек, постала је једна од највећих транснационалних криминалних група у свету која увози шест тона дроге годишње само у Аустралију, али и много више у друге земље, или их извози из њих, од Јужне Африке преко Европе, Кине, Нигерије до Америке, а гони је полиција из Британије, САД и Италије.

У европској агенцији Еуропол рекли су за Њуз корп Аустралија да Западни Балкан врви од организованог криминала који угрожава ЕУ, али и друге земље, међу којима је и Аустралија, наводи аустралијски лист.

Према речима неименованог званичника, те криминалне групе су "међусобно добро повезане, а њихови чланови су изузетно мобилни и финансијски јаки".

Већина дроге се транспортује такозваним "балканским путем" који је некада коришћен за кријумчарење хране и оружја за време рата, а сада се користи за шверц хероина из Авганистана, Ирана и Пакистана преко Балкана до Западне Европе, Турске или Русије, закључује аустралијски лист.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво