Читај ми!

Петреус: Џихадисти не могу бити поражени само оружјем

Екстремна џихадитсичка организација Исламска држава може бити поражена само двоструким војним и политичким приступом, изјавио је бивши директор ЦИА Дејвид Петреус.

Дејвид Петреус је, у интервјуу за британски Би-Би-Си, рекао да Исламска држава, коју је назвао "изванредним непријатељем", не може бити поражена само употребом силе, преноси Танјуг.

"То је конвенционална војска која има и елементе побуне, али и значајне терористичке елементе", рекао је генерал Петреус.

Поредивши Исламску државу са њеним претходником, Ал Каидом у Ираку, Петреус је истакао да је Ал Каида имала много дубље корене у Ираку и да је била бројнија од Исламске државе.

Петреусов кључни став у интервјуу био је, као и увек, да политички и војни аспекти стратегије морају ићи руку под руку.

"Не можете решити проблем екстремиста индустријске снаге само силом оружја. Морате имати и политичку компоненту", објаснио је бивши директор ЦИА.

За недавни пад града Рамадија, престонице провинције Анбар, који су заузели џихадисти, пензионисани генерал је рекао да је то стратешки губитак.

"Ја верујем да ће ирачке снаге повратити Рамади за неколико недеља или пре. Али ово је велико назадовање. У таквом тренутку човек мора сагледати стратегију, побољшања која треба направити, напоре које треба повећати и знам да се то управо догађа", додао је Петреус.

На питање да ли ирачка војска уопште може победити Исламску државу, Петреус је одговорио опрезно.

"Током побуне и годинама после тога ирачки војници су се борили и умирали за своју земљу у много већем броју него америчке и коалиционе снаге. Ми знамо да они могу да се боре. Знамо да хоће да се боре. Али бориће се само ако имају добре лидере и подршку и ако знају да ће им неко чувати леђа ако постане густо", објаснио је Петреус.

На питање иранске улоге у борби против Исламске државе Петреус каже да је Иран и даље револуционарна сила у региону.

"Ово је земља која је остварила напредак захваљујући хаосу. Она је имала користи од хаоса и подстицала је хаос да би покушала да постигне хегемонију у региону", додао је бивши директор ЦИА.

Петреус сматра да САД, њихови савезници у том региону и Иран имају исти интерес да поразе Исламску државу, али да је због ширег контекста неопходан опрез у погледу тога како даље поступати у односима са Ираном.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво