Читај ми!

Критичари: Самит Г7 прескуп, недостаје Путин

На рачун самита шефова држава или влада Групе седам економски најразвијенијих земаља, без Русије, који ће бити одржан следећег викенда у баварском дворцу Елмау, стигле су жестоке критике, преносе немачки медији.

Противници тог скупа тврде да је самит прескуп, место непримерено, а окупљени лидери немоћни за решавање накупљених проблема, наводи немачка штампа, преноси Танјуг.

Немачки привредници, истовремено, критикују што на самиту неће бити присутан руски председник Владимир Путин и сматрају то пропуштеном шансом за разговоре.

"Самит Г7 плус Русија могао би да пружи допринос за решење кризе и да Русију покрене на конструктивне кораке у украјинском конфликту", сматра председавајући Одбора за исток немачке привреде Екхард Кордес.

Кордес сматра да је увек боље да једни са другима причају, него да причају једни о другима.

Према писању немачких медија, самит ће пратити веома оштре мере безбедности, али упркос томе страхује се од насилних демонстрација противника Г7 и глобализације.

Покрет "Блокапи" (Блоцкупy) најавио је већ за среду демонстрације против овог самита, који кошта око 130 милиона евра, а који ће обезбеђивати чак 25.000 полицајаца.

Како пише на интернет страници Стоп Г7 протести ће бити усмерени "против седам патуљака у брдима који мисле да према сопственим жељама могу да обликују животне услове људи".

Од овог викенда је у близини дворца Елмау уведен и такозвани "сигурносни појас", дуг 16 километара, као забрањена зона којом се не сме ходати, а када је реч о трошковима скупа, баварска влада рачуна на 130 милиона евра, од чега би из савезне касе требало да буде узето око 40 милиона.

Савез немачких пореских обвезника је, међутим, трошкове овог самита проценио на чак 360 милиона евра, што су влада у Берлину и покрајинска влада у Минхену одбациле као неосновано.

Канцелар Ангела Меркел је овог викенда, на питање новинара да ли самит Г7 није могао бити одржан у Берлину у Канцеларској служби, одговорила да су они својим гостима желели да покажу један чаробни део Немачке.

Немачки медији пишу да је због појачаних сигурносних мера и привремене суспензије Шенгенског споразума на граници са Аустријом, најмање 153 људи, међу којима су и малолетници без пратње.

Страх од насилних демонстрација за време самита 

Немачки сигурносни органи, упркос предузетим мерама, страхују од могућности насилних демонстрација за време самита шефова држава или влада Г7.

Основа за забринутост сигурносних служби је, како се наводи, у чињеници да се савез "Стоп Г7 Елмау" није јасно дистанцирао од насиља у Франкфурту из марта месеца на отварању нове централе Европске централне банке, када је повређено 150 полицајаца.

Немачка штампа пише да у идиличној планинској оази, где ће Меркелова угостити најмоћније шефове држава или влада Г7, већ влада ванредно стање.

Меркелова је најавила да ће у дворцу Елмау бити одржан скуп на коме ће шефови држава или влада Г7 говорити о великом броју светских криза- од нерешеног украјинског конфликта, преко блискоисточних сукоба, до претњи међународног тероризма.

Агенда Меркелове је још амбициознија и она жели да се на том самиту не расправља само о класичним привредним и сигурносним темама, већ и о иницијативама за заштиту климе, мора, жена и радних услова у земљама у развоју, а на дневном реду биће и теме везане за борбу против заразних болести и резистенције антибиотика.

Меркелова је, изгледа, предузела све могуће мере за успех овог самита, а између осталог је, како сазнају медији, пре месец дана лично и тајно посетила Елмау.

Меркелова је још почетком године рекла да не рачуна да ће руски председник Владимир Путин учествовати на овом самиту и то појаснила украјинском кризом, а када је реч о америчком председнику Бараку Обами, штампа је писала да би и његов долазак могао бити под знаком питања, што је америчка администрација демантовала.

Таблиод Билд је писао да Обама можда неће доћи на самит Г7 уколико се објаве "листе селектора" о шпијунираним објектима у Европи, што је америчка влада демантовала.

Меркелова се пред овај самит налази под притиском опозиције, али и својих коалиционих партнера, социјалдемократа, у вези са афером Савезне обавештајне службе која је помагала Американцима у шпијунирању Европљана о чему је, како се сазнаје, Канцеларска служба била обавештена и од ње се захтева да до 8. јуна објави такозване "листе селектора" које је америчка НСА шпијунирала и то, чак и против воље Американаца.

Медији пишу да је Меркелова под највећим притиском до сада због те афере и да ће влада одлуку о томе да ли ће и на који начин бити омогућен увид Бундестага у такозване "селекторе" бити донета тек после самита Г7.

Да ли ће то померања решења проблема мало "омекшати" Обаму, отворено је питање, наводе медији.

Обама ће, изгледа, у Немачку на самит доћи без супруге Мишел, што би могао бити један сигнал за Берлин, оцењују немачки медији у извештајима о самиту Г7, коју чине Америка, Јапан, Канада, Италија, Немачка, Франуска и Велика Британија.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво