Читај ми!

Словачка оптужује Русију да прекраја историју

Словачка се оградила од прекрајањa историје у документарном филму руске државне телевизије "Росија 1" који совјетску окупацију Чехословачке 1968. године приказује као спас Чеха и Словака од НАТО-а. Братислава тражи од руских власти да спречи да се извитоперено приказују та болна поглавља словачко-руских односа. Чешка позвала руског амбасадора да дȃ објашњење.

Портпарол словачког Министарства иностраних послова Петер Стано саопштио је да је Словачка непријатно изненађена тиме што је руска државна телевизија Росија 1 у документарном филму о Варшавском пакту, емитованом 23. маја, неистинито приказала инвазију трупа Варшавског пакта на Чехословачку 1968. године.

"Документарни филм је у деловима о војној инвазији и 20-годишњој совјетској окупацији Чехословачке која је уследила употребио неистине и старе идеолошке клишее од којих су се у недавној прошлости постепено дистанцирали совјетски и руски званичници и касније се извинили званично за инвазију и окупацију", рекао је портпарол словачким медијима, преноси Бета.

Руски документарац, поводом 60. годишњице настанка и 25. годишњице укидања војног савеза СССР-а и његових сателита у источној Европи, Варшавски пакт приказује као одбрамбени савез који је морао да брани социјалистички блок земаља од агресије НАТО-а.

Прашко пролеће, ненасилни покушај чехословачких реформских комуниста да преко реформи социјализму дају људски лик који су у крви угушили тенкови Варшавског пакта на челу са совјетским 21. августа 1968. године, тај документарац представља као покушај непријатеља чехословачког народа да изазове хаос и терор како би дошло до крвопролића, а НАТО упао у земљу.

"Емитовање тог документарца запрепашћује утолико пре што је словачка влада пре неколико седмица недвосмислено одбила све покушаје да се наменски преиначи историја у случају ослобађања Европе од нацизма, као и оспоравања доприноса Црвене армије", подсетио је Стано.

Словачка дипломатија упозорила је да документарац наноси штету традиционално добрим односима и затражила од руске владе да предузме адекватне кораке да спречи прекрајање историје, пошто је телевизија која је документарац емитовала државна.

"Траже се разни разлози зашто је руска телевизија баш сада емитовала тај лажљиви памфлет, али нико се не пита да ли би то могла да учини да се чешко и словачко правосуђе на адекватан начин обрачунало са издајицама домовине као што су били Билак, Индра, Капек и други", упозорио је у данашњем издању дневника Правда словачки политиколог Михал Хорски.

Чешка тражи објашњење од руског амбасадора

Чешки министар спољних послова Лубомир Заоралек позвао је руског амбасадора у Министарству да објасни зашто су четворица чешких званичника на црној листи Европљана којима је улазак у Русију забрањен и зашто руска државна телевизија емитује лажи о совјетској окупацији Чехословачке.

"Министар Заоралек ће с руским амбасадором решавати списак санкционисаних, на каквим основама је прављен и зашто су на њему и Чеси. Друго питање је документарни филм руске телевизије о августовској инвазији на Чехословачку 1968. Министар је видео документарац и интересује га зашто руска телевизија емитује такве лажи", рекла је медијима портпаролка чешког Министарства спољних послова Маркета Лагронова.

"Емисија те телевизије је типични пример како руска пропаганда грубо манипулише историјом. Садржајно се не разликује од лажљивих комунистичких пропагандних публикација из 1970-тих година", рекао је председник Чешке Милош Земан, а пренео је његов портпарол Јиржи Овчачек.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво