Пораз Ренцијеве странке на регионалним изборима

Италијански премијер Матео Ренци претрпео је пораз на регионалним изборима у недељу, на којима је леви центар забележио лошије резултате него што се очекивало, док су популистички Покрет пет звезда и десничарска Лига за север постигли значајан успех.

Двадесетдва милиона Италијана бирало је јуче гувернере у седам од 20 регија, као и градоначелнике у више од 1.000 општина, на изборима који су виђени као важан тест за премијера Ренција, као и партију бившег премијера Силвија Берлусконија, преноси Танјуг.

Према прелиминарним резултатима, Ренцијева Демократска партија (ПД) левог центра освојила је 22,6 одсто гласова у седам регија, док је Покрету пет звезда припало 19,6 одсто гласова, Лиги за север 12,9 одсто гласова, а партији Форца Италија бившег премијера Силвија Берлусконија 10,3 одсто гласова, преноси Ројтерс.

На основу пребројаних гласова, леви центар води у Тоскани, Пуљи и региону Кампања око Напуља, док Лигурија на северозападу по свој прилици одлази у руке десног центра, а велики су изгледи да ће то бити случај и са централним регионом Умбрија, традиционалним упориштем левог крила.

У претежно евроскептичном Венету, антиимиграционо настројеној Лиги за север се, што се и очекивало, смеши јасна победа.

Покрет пет звезда бившег комичара Бепеа Грила ће, према прелиминарним резултатима, забележити највећи број гласова као појединачна странка у Лигурији, Кампањи и Пуљи, иако је иза других блокова у којима је неколико странака удружило снаге.

Лига за север је, такође, учврстила свој статус као највећа странка десног центра, засенивши Берлусконијеву странку "Форца Италија" и истичући снагу антисистемтских партија у трећој највећој економији еврозоне.

Ренцијева Демократска партија је на јучерашњим изборима забележила далеко слабије резултате него на прошлогодишњим европским изборима, када је освојила 41 одсто гласова.

Анкете, међутим, нису указивале на такав исход избора, већ су наговештавале да ће ПД остати најуспешнија партија у земљи.

Ови избори су први у Италији, која полако излази из рецесије, од избора за Европски парламент прошле године.

Локални избори немају директног утицаја на националну политику, али је резултат јучерашњег гласања оштро упозорење Ренцију пред потенцијално тешку реформску битку у парламенту која га чека у наредним месецима, оцењује британска агенција.

Ренцијевој влади је био потребан убедљив резултат како би задржала замајац за реформе у области рада, образовања и устава које наилазе на жесток отпор синдиката, политичке опозиције и левог крила ПД.

У петак су, међутим, избиле унутрашње тензије унутар ПД када је парламентарни одбор за борбу против мафије објавио имена 16 кандидата на локалним изборима који су осумњичени за корупцију или везе са организованим криминалом.

Избори у Италији одржани су након недавних избора у Шпанији који су довели до драматичних промена на политичкој сцени те државе, пошто су бирачи напустили традиционалне партије и подршку дали онима са програмима против мера штедње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво