Асадове снаге убиле "министра за нафту" ИС

Сиријска војска убила је јeдног од вођа Исламске државе, заједно са још 40 џихадиста, у источној провинцији Деир ел Зор. И Сједињене Америчке Државе саопштиле да су амерички специјалци, у акцији на истоку Сирије, убили истакнутог вођу џихадиста. Обојица се доводе у везу са нафтним пословима Исламске државе.

У вестима на сиријској државној телевизији, објављено је да је реч о "министру за нафту" Абу ел Тајму ел Саудију, преноси Танјуг.

Ел Сауди, који се сматра одговорним за послове у вези са нафтом у Исламској држави, убијен је у специјалној операцији на нафтном пољу Омар, наводи се у извештају, преноси Ројтерс.

Нафтно поље Омар највеће је у Сирији, које су екстремисти заузели у офанзиви прошлог јула.

У међувремену, Пентагон и Бела кућа саопштили су да су америчке снаге за специјалне операције убиле истакнутог вођу Исламске државе у једној од ретких операција САД на истоку Сирије.

У саопштењу Беле куће се наводи да је председник Сједињених Америчких Држава Барак Обама наложио је операцију у којој је убијен вођа Исламске државе Абу ел Сајаф.

Амерички званичници су саопштили да је његова супруга Ум Сајаф заробљена током операције и да је пребачена у Ирак, пренео је Ројтерс.

Портпаролка Савета за националну безбедност Беле куће Бернадет Михан изјавила је да је америчко особље стационирано у Ираку спровело операцију у Ел Амру на истоку Сирије.

Операција је спроведена "уз пуну сагласност ирачких власти" и "у складу са домаћим и међународним правом", рекла је Михан.

Секретар за одбрану САД Еш Картер саопштио је да у операцији ниједан припадник америчких снага није погинуо нити повређен.

У саопштењу Пентагона се наводи да је Абу Сајаф помагао у управљању нафтним, гасним и финансијским операцијама екстремистичке групе, као и да је имао војну улогу, пренео је Би-Б-Си.

Убијен је током размене ватре са америчким снагама, стоји у саопштењу.

Сиријска опсерваторија за људска права, група за мониторинг са седиштем у Лондону, потврдила је информацију о нападу наводећи да је погинуло најмање 19 припадника ИС, укључујући 12 странаца, пренео је АП.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара