"Пинг-понг" са имигрантима на отвореном мору

Малезијски бродови пресрели су брод пренатрпан имигрантима, који је тајландска морнарица одвукла даље од обала Тајланда и послала на отворено море. Није јасно шта ће малезијске власти урадити са људима са брода, будући да су најавили да ће и они враћати илегалне мигранте. УНХЦР апелује на владе да испуне обавезу спасавања људи на мору.

Хиљаде људи се налазе на Андаманском мору након што су кријумчари напустили њихове бродове због тајландске операције против кријумчарења људи. Многи од тих имигранта су жедни и болесни, преноси Танјуг.

Имигранти на пресретнутом броду су били видно узнемирени пошто се налазе на претрпаној палуби под јарким сунцем, а жене су плакале и неке од њих су махале рукама и викале, тврди очевидац агенције Ројтерс.

Ово је још један од оних бродова које су на отворено море вратиле земаље које нису прихватиле апел САД да одмах приступе спасавању људи на мору. 

Тајландска морнарица је други пут у последњих неколико дана одвукла брод на отворено море. Морнарица је оба пута поправила мотор брода и снабдела људе храном, водом и горивом пре него што је одвукла пловило изван тајландских територијалних вода.

Имигранти су данас рекли тајландској морнарици да хоће да иду у Малезију, рекао је Ројтерсу официр на патролном броду.

"Поправили смо им мотор и показали у ком правцу се налази Малезија", рекао је официр, додајући да је брод, након што су их Тајланђани пустили, ушао у територијалне воде суседне Малезије.

Није јасно шта ће малезијске власти урадити са имигрантима, али је влада те земље ове недеље саопштила да ће враћати бродове на отворено море зато што не жели да прими велики број илегалних имиграната.

Међународна организација за имиграцију критиковала је владе региона због тога што играју "поморски пинг-понг" са имигрантима и угрожавају њихове животе.

Уједињене нације су ове недеље апеловале на владе да испуне обавезу спасавања људи на мору и "држе границе и луке отворене за рањиве људе којима је потребна помоћ".

Међутим, нема назнака усклађене спасилачке операције, саопштила је данас агенција УН за избеглице УНХЦР.

"Ми не видимо да иједна влада у том региону чини било шта по том питању, иако ми позивамо међународну заједницу да нешто предузме зато што људи умиру", изјавио је Џефри Севиџ који ради за УНХЦР у Индонезији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара