Папа означио Абаса као "анђела мира"

Папа Фрања састао се са палестинским председником Махмудом Абасом, неколико дана након што је Ватикан саопштио да је спреман да потпише свој први споразум са Палестином, што је изазвало љутњу Израела.

Папа Фрања похвалио је данас палестинског председника Махмуда Абаса означивши га као "анђела мира" током састанка у Ватикану, који је истакао блиске односе Свете столице са Палестинцима, преноси Танјуг.

Тај комплимент изречен је за време традиционалне размене поклона на крају званичне аудијенције у Апостолској палати.

Понтиф је поклонио Абасу медаљон, објаснивши да представља "анђела мира који уништава лош дух рата", пренео је Асошијетед прес.

Поклон сматрам одговарајућим, јер сте ви анђео мира, рекао је папа.

Током посете Светој земљи прошле године, папа је и Абаса и тадашњег председника Израела Шимона Переса означио као људе мира.

Састанак у Ватикану претходио је проглашењу за светице две палестинске монахиње.

Оне ће бити прве канонизоване Палестинке, наводи АФП. Света столица је у среду најавила да припрема потписивање првог споразума с Палестином, две године након што ју је званично признала као државу.

Билатерална комисија завршава тај документ о активности Католичке цркве у Палестини, који ће после "бити поднет одговарајућим властима на одобрење пре покретања дебате у скорој будућности за потписивање", саопштио је Ватикан у среду.

Неки посматрачи прилика наговештавају да би споразум могао бити потписан током Абасове посете.

Вести о споразуму изазвале су љутиту реакцију Израела. У документу се јасно ставља до знања да Света столица од дипломатских односа са Палестинском ослободилачком организацијом прелази на односе са државом Палестином.

"Израел је са разочарањем чуо за одлуку Свете столице да пристане на коначну формулацију споразума с Палестинцима, укључујући коришћење термина 'палестинска држава'", рекао је једна званичник министарства спољних послова.

"Такав развој догађаја не доприноси напретку мировног процеса и удаљује палестинско руководство од повратка билатералним преговорима. Израел ће проучити споразум и размотрити свој наредни корак," истакао је тај званичник.

Споразум који се припрема 15 година изражава наду Ватикана "за решавање палестинског питања и сукоба између Израела и Палестинаца у складу са решењем о две државе", рекао је током ове недеље Антоан Камилери, заменик шефа дипломатије Ватикана.

У интервјуу за ватикански лист Осерваторе романо, он је рекао да се нада да би споразум могао макар и индиректно помоћи Палестинцима у оснивању и признавању независне, суверене и демократске државе Палестине.

Палестинска управа сматра Ватикан једном од 136 земаља које су признале Палестину као државу, иако постоје неслагања о том броју и нека признања датирају из доба совјетске ере, а реч је о земљама које су сада чланице Европске уније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара