Мексички сателит пао у Сибир

Руски носач сателита "протон-М" није успео да испоручи мексички комуникациони сателит у орбиту, а верује се да се срушио у региону Чита у Сибиру убрзо након лансирања, јављају агенције.

Ракета "протон-М" лансирана је јутрос из Бајконура у Казахстану. Стручњаци агенције "Роскосмос" покушавају да утврде шта се тачно догодило, преноси Танјуг.

"Још се не зна шта се десило, али изгледа да одвајање сателита од ракете није ишло по плану", изјавио је један извор из "Роскосмоса" за РИА Новости.

Други извор је рекао да су мотори престали да раде након што је "протон" провео 498 секунди у лету.

"Прелиминарни подаци показују да се мексички сателит можда срушио у региону Чита у Русији. Министарство за ванредне ситуације је обавештено", рекао је тај извор агенцији Интерфакс.

Комуникациони сателит "MexSat-1", тежак 5,4 тоне, направила је компанија "Боинг сателит системи" за мексичку владу.

Требало је да сателит буде лансиран 29. априла, али је лансирање одложено на захтев "Боинга“ коме је за тестирање сателита било потребно више времена.

Руске агенције су јавиле да власти у источном Сибиру траже трећи део ракете за који се верује да се срушио у региону Забајкалски на граници са Монголијом и Кином.

Влада и забринутост због више тона токсичног горива које је ракета носила и које је могло експлодирати на месту њеног рушења.

Роскосмос није навео детаље о овом инциденту, као ни тачну локацију на којој се ракета срушила.

Ово није прва хаварија ракете "протон-М" и она је прошле године већ изгубила три навигациона сателита.

Позивајући се на изворе из космичке индустрије, Интерфакс јавља да би због најновијег инцидента могло доћи до обустављања свих планираних ланисрања ракете "протон-М", укључујући следеће у јуну када би ракета требало да носи један британски сателит.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара