Бајден: Континуирана и убрзана помоћ САД-а Ираку

Сједињене Америчке Државе континуирано и убрзано шаљу оружје Ираку, изјавио је потпредседник САД-а Џо Бајден у тренутку нове офанзиве Исламске државе на западу Ирака.

Потпредседник САД-а Џо Бајден је у телефонском разговору са ирачким премијером Хајдар ел Абадијем рекао да САД континуирано и убрзано шаљу оружје Ираку пошто је Исламска држава заузела владине зграде у граду Рамадију, што је њен највећи успех од почетка године, преноси Бета.

"Помоћ ће обухватити испоруку тешког наоружања, укључујући "АТ-4" ракете, додатну муницију и залихе за ирачке снаге", саопштила је Бела кућа.

Бајден се захвалио Ел Абадију због промовисања националног јединства у Ираку, у периоду великих безбедносних изазова, међу којима је и напад Исламске државе на Рамади.

"Потпредседник САД-а Џо Бајден је ирачком премијеру пружио гаранције да ће САД наставити да пружају помоћ, како би Ирак могао да одговори на нападе Исламске државе", саопштила је Бела кућа.

Исламска држава јуче је заузела комплекс владиних зграда у Рамадију, чиме је практично преузела контролу над целим главним градом провинције Ал Анбар.

Упркос великом новом назадовању, команда америчке војске која предводи борбу против Исламске државе тврди да њена стратегија даје резултате и да је преузимање кључне нафтне рафинерије и комплекса владиних објеката само тренутни и пролазни успех џихадиста којим они "хране" своју пропагандну машинерију, наводи АП.

"Верујемо да Исламска држава губи широм Ирака и Сирије и да је у дефанзиви", изјавио је морнарички бригадни генерал Томас Видли.

Пентагон тврди да је у августу 2014. године, када је почињао кампању бомбардовања у Ираку, знао да ће можда бити потребне године да потисне Исламску државу из те земље. 

Ирачка влада саопштила је да ће поновно преузимање контроле над Ал Анбаром бити следећи циљ војске.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара