Камерон разматра већа овлашћења за Шкотску

Британски премијер Дејвид Камерон изјавио је да ће размотрити препуштање већих овлашћења Шкотској, али није пристао на захтев шкотске лидерке Никол Старџон да тој територији препусти потпуну фискалну аутономију.

Камерон и Старџонова су се састали у Единбургу први пут после прошлонедељних британских парламентарних избора, на којима је Шкотска национална партија Никол Старџон однела убедљиву победу у том делу Велике Британије, преноси Бета.

Старџонова је после састанка рекла да су се договорили да претходно договорени планови за пренос већих овлашћења од Лондона ка Шкотској буду спроведени што је пре могуће. Додала је да се с Камероном није сагласила о потпуној фискалној аутономији Шкотске.

Шкотска сада има свој парламент и владу која одлучије о политици у здравству, правосуђу и образовањау, док су питања одбране, имиграције и фискалне политике остали на Лондону.

Камерон је обећао да ће увести правне промене касније овог месеца које ће шкотској влади омогућити контролу над мерама попут стопа пореза на доходак и нека социјална издавања.

Старџонова је рекла да Шкоти желе више суштинске контроле, између осталог право да одлучују о минималној заради, закону о запошљавању и корпоративним порезима.

Премијер је рекао да остаје посвећен оснаживању шкотског парламента и да ће размотрити "разумне сугестије", али и обећао да ће одржати четири дела Велике Британије - Шкотску, Енглеску, Велс и Северну Ирску - у једној држави.

Шкотска национална партија (СНП) Никол Старџон освојила је 56 од 59 места издвојених за Шкотску у британском парламенту на изборима 7. маја, на којима је победила Камеронова Конзервативна странка.

Старџонова је рекла да Камерон сада може да бира како ће реаговати на гласање прошле недеље.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије