Читај ми!

Кријумчари људи "европски сан" продају на Фејсбуку

Обећавајући сигуран пролаз мигрантима који очајнички желе да стигну у Европу, кријумчари људи на Медитерану рекламирају своје услуге преко Фејсбука. Нуде све - од лажних докумената до безбедног пролаза копном, ваздухом или морем. Огласи су илустровани фотографијама луксузних крузера и нових пасоша, уз поруку да деца путују бесплатно.

Кријумчари на својим Фејсбук страницама нуде поглед на мрежу кријумчарења која обухвата три континента, генерише стотине милиона долара и која је постала практично алтренативни азилантски сервис за ЕУ, преноси Танјуг.

"Са почетком нове сезоне, имамо низ путовања у понуди: Турска–Либија–Италија за 800 долара, Алжир–Либија–Италија 2.500 долара, Судан–Либија–Италија 2.500 долара... Чамци су дрвени, а ако имате питања контактирајте ме на Вајбер или WhatsApp", наводи се у огласу, пише Би-Би-Си.

То је на Фејсбуку објавио кријумчар Абдул Азиз 21. априла. Он је само један од стотина кријумчара који користе друштевне мреже да представе своје услуге клијентима и избеглицама који покушавају да доспеју до Европе.

На својим страницама рекламирају све: од лажних докумената до безбедног пролаза копном, ваздухом или морем. Многи огласи илустровани су фотографијама луксузних крузера и нових пасоша, уз поруку да деца путују бесплатно. Ту су и сјајна сведочења миграната, који су већ обавили то путовање.

Иза тих обећања крије се немилосрдни стварни свет кријумчара, који користе рањивост миграната. Веб-поруке се не односе само на понуду за Медитеран и Блиски исток, већ се протежу дубоко у подсахарску Африку.

Азиз тврди да има агента скоро у свакој арапској држави.

"Ако људи не могу да дођу у Либију, ја имам легалне и нелегалне начине да их уведем у земљу", каже кријумчар.

За полицију је готово немогуће да открије мрежу која повезује кријумчаре бродовима, као што је Азиз, фалсификаторе пасоша у Истанбулу и возаче тајних камиона у Еритреји, криминалне банде и једнократне прекограничне послове.

Прилагодљивост тог система чини га ефикаснијим. Прошле године је око 22.000 миграната прешло Медитеран у кријумчарским чамцима, углавном са либијске обале. Од почетка 2015. године, још 35.000 људи је стигло у Италију, а више од 1.800 се удавило у том покушају.

Азиз је преко Скајпа за Би-Би-Си рекао да му се сваког дана обрати од 10 до 20 људи преко Фејсбука, додајући да до 2012. године нису користили друштвене мреже, које сада чине од 30 до 40 одсто његовог посла.

Пропадање либијске државе је такође охрабрило кријумчаре да свој посао промовишу онлајн, без страха од хапшења, а Азиз се насмејао на примедбу да би његови послови могли да привуку пажњу власти.

ЕУ полиција Еуропол је недавно покренула обавештајни програм "ЈОТ mare", који треба да наруши или растури кријумчарску мрежу, која доноси толико миграната преко Медитерана.

Њихов портпарол је потврдио да Еуропол тражи онлајн присуство кријумчара. "ЈОТ mare" се фокусира на све начине рада које користе кријумчари, укључујући и коришћење друштвених мрежа.

Признао је да Еуропол нема оперативни споразум о сарадњи са Либијом, одакле долази већина миграната. Азиз због тога није превише забринут.

"То је само слово на папиру. Како ће они доћи у Либију, јер ако покушају, то ће се сматрати инвазијом", каже Азиз и истиче да ван Либије не могу да га ухвате јер не излази из земље.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара