ЕУ: Сачувати мир, јединство и просперитет у Европи

Поводом обележавања Дана Европе, европски званичници поручују да никада није било важније сачувати мир, јединство и просперитет на Старом континенту.

Председник Савета ЕУ Доналд Туск је у видео-поруци коју је заједно са 28 шефова држава и влада земаља чланица поставио на каналу Јутјуб подсетио да је ЕУ настала на рушевинама из Другог светског рата захваљујући схватању оснивача европског пројекта да се циклус насиља и освете мора прекинути, јавља Танјуг.

"Они који су се пре 75 година гледали преко нишана данас су најближи пријатељи и партнери", рекли су Туск и европски лидери, и нагласили да се само кроз јединство могу сачувати просперитет, слобода и мир.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини је у својој поруци истакла да је ЕУ свакодневни мировни пројекат, те да ће блок наставити да заједнички ради на решавању негативних утицаја климатских промена и обезбеђења енергетске будућности.

“Свака чланица, велика илии мала, стара или нова, има своје место за столом и једнако вредан глас, а иако изградња јединства из различитости може да буде тешка, стална сарадња и стрпљиви преговори нас доводе до чврстог консензуса", поручила је Могерини.

Европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан је у саопштењу за медије истакао да је циљ ЕУ да прошири успех европског пројекта ван својих граница и да учини да рат у суседству Европе постане незамислив.

"У време финансијске кризе и превирања понекад заборављамо шта је ЕУ донела, не само земљама чланицама, него и својим грађанима: трајни мир, политичку стабилност и просперитет", истакао је Хан.

Поручио је да је политика проширења и проактивни однос према суседима ЕУ природни наставак процеса који су Роберт Шуман и остали оснивачи ЕУ покренули пре 65 година.

Даном Европе обележава се декларација у којој је Шуман 9. маја 1950. године изложио своју визију уједињеног континента на основу које је настала Заједница за угаљ и челик, претходница данашње ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара