Сноуден: Масовна шпијунажа је реалност

Скандал због удруженог немачко-америчког шпијунирања европских званичника и великих компанијама потврђује колико су велике размере међународне шпијунаже, истакао је одбегли амерички обавештајац Едвард Сноуден.

У интервјуу за немачки "Шпигл" Едвард Сноуден каже да је масовна шпијунажа реалност. Индустријска шпијунажа се практикује и обавештајне службе, додаје, раде без контроле представника народа и правде", преноси Танјуг.

Сноуден (31) је бивши сарадник америчке Националне безбедносне агенције (НСА) који живи у егзилу у Русији од 2013. године, пошто је обелоданио масовне НСА програма спијунаже, колико је познато, у сарадњи са европским савезницима.

"Од тада, чињенице су ту", рекао је Сноуден и додао да је било време да се "удари у срж проблема", преноси АФП.

Немачки медији су оптужили немачку обавештајну службу БНД због "помоћи" америчкој НСА у шпијунирању мета као што су Ербас група, француског председника и Европске комисије.

АФП наводи да је кључно питање у којој мери је БНД "добровољно" сарађивао, пошто је НСА проширила свој "надзор од потенцијалних терористичких претњи на европске званичнике и предузећа као и шта је (немачка) влада о томе знала".

Опозиција у Немачкој наставила је са нападима на немачку канцеларку Ангелу Меркел прошле седмице, тврдећи да није учинила ништа да заустави такво шпијунирање у корист Вашингтона.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије