Парада победника у Москви

На московском Црвеном тргу одржана је Парада победника. Учествовало је више од 15.000 људи, међу којима су и припадници Гарде Војске Србије. Свечаности је присуствовао велики број светских лидера, а Србију је представљао председник Републике Томислав Николић.

11.00 - На Паради се користило 1,5 пута више војне технике него прошле године – укупно 200 јединица. 

10.20 - Песмом руског војног оркестра завршена Парада победника у Москви. Путин честита командантима јединица који су учествовали у Паради, међу којима је и потпуковник Гарде Војске Србије Владимир Вукајловић.

10.05 - Руски војни авиони и хеликоптери прелећу изнад Црвеног трга.

10.00 - Тенк "армата" прошао пред званичницима и грађанима на Паради.

9.50 - Други део центрталне церемоније почео представљањем тенкова Црвене армије Т-34 из Другог светског рата. 

9.34 - Црвеним тргом продефиловали припадници Гарде Војске Србије. 

9.15 - Црвена армија је после жестоког јуриша ударила тачно на Берлин. Русија је сносила велике терете, али је ипак одредила исход Другог светског рата, поручио је председник Русије Владимир Путин са Црвеног трга. 

9.10 - Командант копнене војске извршио је смотру и предао Параду министру одбране Сергеју Шојгуу.

9.00 - Почела Парада победника у Москви, коју су означила звона са сахат-куле источног крила у Кремљу. Прва се појавила застава победе на Црвеном тргу.

Пре 70 година нацистичка немачка је капитулирала. Тим поводом, на Црвеном тргу одржана је Парада победника.  

На Паради је учествовало више од 15.000 људи, укључујући представнике Оружаних снага Заједнице независних држава и јединице других земаља. Они су чинили 10 парадних ескадрона. 

Централна церемонија на Црвеном тргу састојала се из три дела: дефилеа пешадије парадних одреда, војне технике и лета авијације. 

На Паради се користило 1,5 пута више војне технике него прошле године – укупно 200 јединица. У авијационом делу учествовала су 143 авиона и хеликоптера Ратног ваздухопловства Русије – два пута више него прошле године.

Црвеним тргом прошли су најновији примерци војне технике, међу којима тенк на платформи "армата", затим "кургањец 25", као и самоходна артиљеријска хаубица "коалиција СВ".

На паради су приказана оклопна возила "тигар" и "тајфун", као и противракетни системи као што су С-400 и "искандер".

Кад је реч о ваздушним снагама, над Црвеним тргом пролетели су ловци и стратешки бомбардери "ту-22М3", "ту-95МС", и "ту-160". Прелет су завршили авиони "миг-29", и "су-25" који су исписали број 70, а затим нацртали руску заставу.

На паради су, заједно с руским, продефиловали и припадници Војске Србије. 

Врховни командант оружаних снага и председник Русије Владимир Путин поручио је да силом наметнута решења ометају светски развој и да је зато задатак Русије да створи једнакост свих народа.

Задатак Русије је и да спречи светске претње на неблоковском основу. Само тада ми ћемо обезбедити мир на планети, поручио је Путин честитајући празник свим учесницима параде, гостима и пријатељима и одајући признање, како је рекао, свима који су се борили против фашизма.

Представљајући војнике 10 земаља који учествују на паради, Путин је представио и Гардијску бригаду Војске Србије која је продефиловала, рекавши да су храбри отпор фашизму показали и Срби.

То је, како је рекао, био велики отаџбински бој у којем су се наши очеви и дедови борили до ивице људских снага и показали шта је непоколобљиви патриотизам.

"Борили су се за сваку улицу, за сваку кућу", рекао је Путин рекавши да је ова парада и знак сећања на оне који су погинули у Курску и на Дњепру, оне који су умрли од глади, за оне који су скончали у логорима.

"Ми им се клањамо као синовима, мужевима, браћи, сестрама, рођацима, пријатељима. Сећамо се свих који се нису вратили из рата, свих који нису са нама", поручио је председник Русије и затражио да им се ода почаст минутом ћутања.  

Парада је одржана у читавој Русији. Церемоније су одржане у Јекатеринбургу, Санкт Петербургу, Волгограду, Самари и другим градовима. У овим свечаностима учествовало је око 85.000 војника.

На свечаној трибини били су присутни бројни светски званичници, међу којима су лидери Абхазије и Јужне Осетије, затим Азербејџана, Јерменије, Босне и Херцеговине, Бразила, Вијетнама, Египта, Индије, Јужноафричке Републике, Казахстана, Кипра, Киргизије, Кине, Кубе, Монголије, Србије, Таџигистана, Туркменистана, Узбекистана.

Да би обезбедио чисто небо и сунчано време током прославе, председник Русије Владимир Путин је утрошио 400 милиона рубаља (око 6,7 милиона евра) за авионско прскање облака у околини Москве коктелом хемијских агенаса у раним јутарњим сатима.

Пре седам деценија, 9. маја 1945. године, капитулирала је нацистичка Немачка. Тај дан обележава се као Дан победе.

У Берлину је нешто после поноћи 8. маја, односно првих минута 9. маја 1945. безусловну капитулацију Немачке  потписао фелдмаршал Вилхелм Кајтел.

Маршал Георгиј Жуков био је потписник у име Совјетског Савеза, а у име западних савезника британски ваздухопловни генерал Артур Тедер. Тиме је формално завршен Други светски рат у Европи, али су остаци немачких трупа, и њихових савезника, још неколико дана давали отпор, између осталих и у Југославији (до 15. маја).

У рату који је трајао нешто мање од шест година, учествовала је 61 држава и око 110 милиона војника.

Прецизан број страдалих није никада установљен. Процене говоре о броју између 50 и чак 80 милиона погинулих, од чега између 38 и 55 милиона цивила.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара