Грађани САД дугују 12 хиљада милијарди долара

Грађани САД укупно дугују 12 хиљада милијарди долара. Како изгледа лични банкрот у Америци, и који дуг мора увек да се измири?

Просечан грађанин који шета улицама Чикага, односно његово домаћинство, задужено је са преко 7.000 долара на кредитним картицама. Међу домаћинствима која имају зајам за кућу или стан, просечан износ дуга је 156 хиљада долара а просечан дуг за студентски зајам је око 33 хиљаде долара.

Грађани дугују укупно 11,9 хиљада милијарди долара. Ако је рачуница добра, то је близу 12 хиљада милијарди долара.

Бројка звучи огромно, али за већину људи живот са кредитом је нормална ствар, која има и много предности.

Релативно лако добијање кредита омогућује Американцима да купе куће, намештај и кола одмах на почетку каријере, уместо да чекају дуги низ година.

Понекада се акумулира превише дуга, на кредитним картицама и другим зајмовима и време је да се прогласи банкротство.

То је процедура која у Америци, са повременим изменама постоји већ више деценија.

"Прилично је тешко поднети пријаву за банкротство. Пре пријаве мора да се испуни неколико захтева. На пример, мора да се поднесе "минс тест". Тај тест одређује да ли имаш приход-расход. Особа мора да буде у стварној немогућности да плати трошкове, односно да има разлоге за захтев за банкротство", каже Драган Милошевић, чикашки адвокат.

Милошевић додаје да постоје два начина на које се може поднети банкротство. Један начин је, каже, поглавље седам, а други поглавље 13. У првом случају се бришу сви тотални губици, а у други начин је реорганизација губитака, или расхода.

Кад је у питању поглавље 13, додаје, особа која подноси захтев и даље је у обавези да исплаћује.

Највећи губитак на оба поглавља је да особа која поднесе захтев за банкротство губи могућност кредита, закључује Милошевић.

У случају поглавља седам, особа може да задржи у власништву само оно што је потребно за основни живот, као што је стан у којем живи, кола и одређену количину готовине за свакодневни живот. Остало се мора продати.

Већина дугова, као што су кредитне картице и рачуни лекара, бива потпуно избрисан, али се не отписују студентски зајмови, алиментација, неки порези и зајмови за стан и кућу.

Пријава се може поднети поново после осам година, али свака остаје на кредитном бироу 10 година. Процес пријаве траје од три до шест месеци.

Поглавље 13 се чешће примењује код особа вишег имовинског стања. Направи се план да се исплате заостали рачуни под повољнијим условима, често у нижем износу, у року од три до пет година.

У Америци сваке године неколико стотина хиљада људи поднесе пријаву за банкротство, а најчешћи разлог су неплаћени медицински рачуни.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара