Читај ми!

Савез Турске и Саудијске Арабије против Асада

Анкара је формирала савез са Ријадом како би помогла сиријским побуњеницима у борби против режима председника Башара ел Асада, потврђују званичници из Турске.

Договор две земље, којим се побуњеницима пружа логистичка и финансијска подршка, брине америчку администрацију, јер сматрају да би на тај начин биле ојачане радикалне исламистичке групе у Сирији, преноси Танјуг.

Турска и Саудијска Арабија се нису слагале с тим како да поступе према заједничком непријатељу Асаду.

Обе земље су фрустриране неодлучношћу САД, због чега су и формирале стратешки савез, преноси АП.

САД не желе да се побуњеничке групе, као што је Нусра фронт, повезан са Ал Каидом, уједине како би срушиле Асада. Страхују да би ојачани побуњеници уместо Асада на власт могли довести опаснији радикални исламистички режим.

"Администрација САД страхује да би нови савез могао помоћи Нусра фронту да освоји више територије у Сирији", тврди неименовани амерички званичник.

Саудијска Арабија жели да окупи бројне опозиционе групе у ратом разореној Сирији, како би размотрили шта да учине након пада Асадовог режима, наводе сиријски опозициони извори.

Сунитска Саудијска Арабија подржава снаге које се боре против Асада, а уз њих је и Иран, којим доминирају шиити.

"Средином јуна саудијски лидери ће настојати да уједине велику већину политичких и војних противника сиријског режима како би их припремили за период после Асада", наводи за АФП ветеран опозиције Хајтам Мана.

Састанак "неће укључивати џихадисте Нусра фронта и Исламске државе", рекао је Мана.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара