Исламска држава прети новим нападима у САД

После напада на изложби карикатура пророка Мухамеда у Гарланду крај Даласа, за који је Исламска држва преузела одговорност, та екстремистичка организација објавила је да на територији САД има 71 обученог борца у 15 савезних држава, спремних да нападну сваку мету која буде изабрана.

Упозорење Исламске државе (ИС) пренела је медијска компанија Пи Џеј медија, преноси Танјуг.

"Од 71 борца, њих 23 су спремни да изврше мисију попут недељне. У 15 држава сада имамо своје борце, а именоваћемо их пет, и то су Вирџинија, Мериленд, Илиноис, Калифорнија и Мичиген", наводи се у поруци Исламске државе.

"Напад Исламске државе у Америци је тек почетак наших напора да оформимо своју провинцију у срцу нашег непријатеља", објавила је ИС додајући да је мета њиховог напада у недељу била организаторка изложбе карикатура пророка Мухамеда Памела Гелер.

У том нападу убијена су обојица нападача, а један припадник обезбеђења је повређен.

"Наш циљ је била Гелерова и желели смо да јој покажемо да нам је свеједно на којој се земљи и испод којег неба крије. Ми ћемо послати наше лавове да је убију", упозорила је Исламска држава.

Даље се наводи да је напад у Гарланду био само упозорење за оне који штите Памелу Гелер, а да ће њихови легитимни циљеви бити сви они који јој помажу у организацији таквих "циркуских представа".

У поруци се наводи да име је било познато да ће Гелерова бити добро чувана.

"Наша намера је била да покажемо како лако дајемо животе у име Алаха", поручила је Исламска држава.

У аудио снимку емитованом у уторак на радио станици Ал Бајан, та екстремистичка група наводи да су "два војника калифата" спровела напад у недељу.

"Поручујемо Америци да је оно што долази још оштрије и теже и ви ћете видети од војника калифата шта вас угрожава", пише у саопштењу ИС.

Амерички медији су одмах после пуцњаве у недељу у Гарланду објавили, позивајући се на високог званичника ФБИ, да је један од нападача Елтон Симпсон из Аризоне, био предмет њихове истраге терористичких активности.

Затим су медији идентификовали нападаче које је убила америчка полиција испред галерије као 31-годишњег Симпсона и 34-годишњег Надира Софија.

Лос Анђелес тајмс пише да су њих двојица делили апартман у граду Фениксу, а телевизија Си-Ен-Ен је емитовала репортажу како су агенти ФБИ дошли на ту адресу у Аризони.

Агенти ФБИ су суду предали вишесатне снимљене разговоре у којима Симпсон говори о путу у Сомалију и прикључењу "браћи која воде свети рат".

Америчко тужилаштво тада није успело да докаже да је он учинио било какав терористички чин, али је утврдило да је лагао истражне органе негирајући да је разговарао о одласку у Сомалију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара