Британски политичари у лову на гласове

Дан уочи најнеизвеснијих парламентарних избора у Великој Британији после више деценија, лидери трију главних партија дају све од себе да у самом финалу предизборне трке придобију неодлучне гласаче и обезбеде што већу излазност својих присталица.

Најновије анкете наговештавају "мртву трку" између двеју највећих партија - владајућих конзервативаца на челу са премијером Дејвидом Камероном и опозиционих лабуриста Еда Милибанда, али показују и да ниједна странка неће освојити апсолутну већину, преноси Танјуг.

Камерон ће данас још једном обећати Британцима да ће задржати земљу "на путу ка светлијој будућности", док ће се Милибанд заложити за "владу која ће на прво место ставити радне људе". Лидер трећег по реду фаворита Либерално-демократске странке Ник Клег ће понудити "стабилност и пристојан животни стандард", преноси Би-Би-Си.

Водећи страначки лидери обилазе земљу уздуж и попреко како би себи осигурали подршку сутра на биралиштима, па тако Камерон хита ка северозападној Енглеској, Шкотској и Мидлендсу, док Милибанд посећује маргиналне делове под влашћу конзервативаца на северу Енглеске, а Клег - шкотске округе које се нада да ће задржати.

Од исхода гласања на општим изборима за 56. парламент у петој највећој економији света могло би да зависи да ли ће Британија напустити Европску унију и да ли ће Шкотска поново покренути питање независности.

Камеронова Конзервативна странка изједначена је, према јуче објављеним резултатима истраживања, са својим главним ривалом, Милибандовом Лабуристичком странком, а и једни и други имају 34 одсто подршке бирача, за један одсто више сваки у односу на претходну анкету, објављену 1. маја.

Либералне демократе, партнери у владајућој коалицији, уживају подршку 10 одсто Британаца, што је раст од један одсто, а евроскептична Странка за независност Уједињеног краљевства (УКИП) има наклоност 13 одсто бирача, забележивши пад од два одсто у односу на раније истраживање.

Два водећа такмаца, Камерон и Милибанд, у предизборној офанзиви играју на различите карте - док се Конзервативна партија фокусира на смањење пореза, главни адут Лабуристичке партије је спречавање приватизације Националне здравствене службе.

Камерон обећава стабилност и снажну владу ако остане на власти, упозоривши бираче да их, уколико се определе за Милибанда, очекује хаос и застој у економском опоравку уз уцене Шкотске националне партије.

АП предвиђа да ће Камерон, ако не освоји други премијерски мандат, скоро сигурно изгубити и статус лидера торијеваца.

Америчка агенција наводи да би, пошто Британци бирају странку и посланике, али не бирају директно шефа владе, Милибанд могао да се нађе на челу земље, иако је стидљив и нерадо се појављује пред ТВ камерама.

Биралишта се отварају у седам сати ујутро, а затварају у 22 сата, али ће неизвесност у вези са исходом вероватно потрајати данима.

Избори у Британији би могли бити и својеврсни референдум о штедњи, пошто је економија, уз питање да ли људи сматрају да се крећу у добром правцу, брзо постала фокус предизборне кампање.

Предстојећи избори би могли да утичу и на останак Британије у ЕУ и, у перспективи, на судбину саме земље, односно останак Шкотске у Британији.

Камерон је обећао референдум о останку у ЕУ, док је Милибанд против референдума, а како није вероватно да ће иједна од двеју главних странака у изборној трци освојити апсолутну већину, резултат ће бити коалициона влада у коју би могла поново да уђе Либерално-демократска странка, која се досад противила референдуму, али је последњих дана ублажила став.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије