Клинтонова за давање држављанства илегалним имигрантима

Председнички кандидат демократа у САД Хилари Клинтон позвала је да се нађе начин да неки од 11 милиона илегалних имигранта добију држављанство, што је у оштрој супротности са ставом републиканских противника.

Бивши државни секретар и прва дама је на округлом столу у Високој школи у Лас Вегасу затражила је да се имигрантским породицама прошири програм помоћи, којим ће бити обухваћени и родитељи, а не само њихова деца, преноси Танјуг.

Клинтонова је дуго подржавала реформу имигрантског система, посебно у делу који се односи на омладину, која је одрасла у САД и која сања да изађе из сенке.

Говор Клинтонове најављује да ће држављанство за имигранте бити једно од главних питања око кога ће се водити предизборна битка између демократа и републиканаца, преноси АФП.

Око 27 одсто становника Неваде, у којој се налази Лас Вегас, су Хиспаноамериканци. Неки од учесника у дискусији били су имигранти без докумената, они који имају привремено држављанство или чији родитељи немају документа.

Имигранти су тренутно вруће питање у америчком Конгресу. Огроман прилив досељеника из Централне Америке вратио је то питање у први план, а републииканци инсиститају да реформа система није могућа док се не ојача граница са Мексиком.

Користећи извршну власт, председник Обама је заобишао непријатељски Конгрес и донео мере да четири милиона странаца без докумената заштити од депортације, у новембру прошле године.

У фебруару, непосредно пре него што ће мере ступити на снагу, тексашки судија је издао налог за хитне случајеве, све док не буду била могућа суђења на основу мера.

Клинтонова је рекла да подржава Обамин нови приступ.

"Ако Конгрес и даље буде одбијао тај закон, ја ћу као председник учинити све што је могуће да он буде усвојен", рекла је Клинтонова. Критиковала садашњу политику којом се имигранти приморавају да буду у притвору и нагласила да је потребно бити хуманији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије