Читај ми!

ИС прети новим нападима у САД

Џихадисти Исламске државе преузели су одговорност за напад на изложбу карикатура пророка Мухамеда у Гарланду крај Даласа, најавивши нове нападе у САД.

У аудио-снимку емитованом данас на радио станици "Ал Бајан", ове екстремистичке групе, наводи се да су "два војника калифата" спровели напад у недељу, јављају амерички медији, преноси Танјуг.

"Поручујемо Америци да је оно што долази још оштрије и теже и ви ћете видети од војника калифата шта вас угрожава", стоји у саопштењу Исламске државе (ИС).

У снимку нису наведени други детаљи, и остаје нејасно да ли група присваја напад као свој, навео је АП.

На Твитер налозима за које се верује да су повезани са терористичком групом помиње се пуцњава у два твита, а у једном од њих написано: "Може ли Алах да нас прихвати после муџахединског напада у Тексасу".

Овај порука је постављена у 18.35 сати по локалном времену - 15 минута пре него што је био ко са лица места чуо о пуцњави, објавио је Лос Анђелес Тајмс.

Амерички медији су одмах после пуцњаве у недељу увече по локалном времену у Гарланду објавили, позивајући се на високог званичника ФБИ, да је један од нападача Елтон Симпсон из Аризоне, био предмет њихове терористичке истраге.

Затим су медији идентификовали нападаче које је убила америчка полиција испред галерије као 31-годишњег Симпсона и 34-годишњег Надира Софија.

Лос Анђелес тајмс наводи да су њих двојица делили апартман у граду Фениксу, а телевизија Си-Ен-Ен емитовала је репортажу у којој су агенти ФБИ дошли на ту адресу у Аризони.

Агенти ФБИ су суду предали вишесатне снимљене разговоре у којима Симпсон говори о путу у Сомалију и прикључењу "браћи која воде свети рат".

Америчко тужилаштво није успело да докаже да је он учинио било какав терористички чин, али је утврдило да је лагао истражне органе негирајући да је разговарао о одласку у Сомалију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара