Читај ми!

Амнести: Међународна заједница окренула леђа људима у Сирији

Цивили у Алепу, другом по величини сиријском граду, трпе незамисливе злочине владиних снага као и многих побуњеничких група које свакодневно чине ратне злочине, извештава "Амнести Интернешенел".

Хуманитарна организација наводи да су, од јануара 2014. до марта 2015. године, владине снаге у сталним нападима разорним барел бомбама у Алепу, убилe најмање 3.200 цивила. Сиријски председник Башар eл Асад, у интервјуу за Би-Би-Си у фебруару, категорички је демантовао употребу барел бомби, преноси Танјуг.

Већина смртних случајева у осам таквих напада су били цивили.

Према подацима Центра за документовање насиља - мониторинг групе активиста, у бомбардовању барел бомбама убијено најмање 3.124 цивила и 35 бораца из редова побуњеника у истоименој покрајини, у истом периоду.

Њихове мете укључују најмање 14 пијаца на отвореном, 12 саобраћајних чворишта, 23 џамије, 17 болница и медицинских центара и три школе, наводи Амнести.

Амнести је такође оптужио наоружане побуњеничке групе у Алепу за ратне злочине због употребе минобацача и импровизованих ракета такозваних "ђавољих топова" у нападима у којима је насумично убијено најмање 600 цивила у 2014. години.

У извештају се документује нашироко присутна тортура, произвољно одвођење у заточеништво и отмице цивила које спроводи владино обезбеђење и побуњеници у Алепу.

Становници су описали свој град као "круг пакла".

"Улице су пуне крви. Људи који су погинули нису људи који су се борили. Више од годину дана има од када је УН усвојила резолуцију којом се позива на прекид кршења људских права, а посебно нападима барел бомбама и обећања да ће бити последица", наводи Филип Лутер, директор Амнести програма за Блиски Исток и Северну Африку.

Амнести упозорава да је међународна заједница "окренула леђа Алепу" и да не чини ништа како би спречила ратне злочине и злочине против човечности у том сиријском граду.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара