Де Мезијер одбацује оптужбе у вези са шпијунирањем

Немачки министар унутрашњиих послова Томас де Мезијер одбацио је као неосноване критике и оптужбе на његов рачун у вези са шпијунском афером Савезне обавештајне службе, преносе немачки медији.

Томас де Мезијер, некадашњи шеф Савезне обавештајне службе, је најавио да ће свој наступ у среду, пред парламентарним контролним телом за рад тих служби, искористити за објашњење, преноси Танјуг.

Де Мезијер сматра да су му подметнули критике у вези са сазањима да је Канцеларска служба још 2008. године знала да је америчка обавештајна служба НСА уз помоћ и преко Савезне обавештајне службе (БНД) шпијунирала европске фирме и личности.

Немачки министар је тим поводом рекао да се у вези са информацијом БНД-а упућеној 2008. године њему, као тадашњем шефу Канцеларске службе, није радило о конкретним оптерећујућим индицјама за злоупотребу сарадње БНД-а и НСА, већ више о томе да се не продубљује одређена сарадња, како би се злоупотреба избегла.

Де Мезијер, који се од сазања о афери БНД, односно, помоћи БНД-а у америчком шпијунирању Европљана, европских фирми, али и француске владе и Европске комисије налази под притиском, изјаснио се за транспарентну дебату о раду тајних служби и њиховој контроли.

Подржао га је председник Савезне службе за заштиту Устава, Ханс-Георг Масен који је на седници те службе данас у Берлину рекао да су извештаји о Де Мезијеру "дубоко непристојни".

Немачка опозција припретила је тужбом влади у Берлину, уколико им се не дозволи увид и у листу тражених објекаата које је БНД, према сазнањима, прислушкивала за НСА, а постоје и захтеви за саслушање шефова Канцеларске службе.

"Ако нам се не омогући увид у ту листу, ми ћемо деловати јуристички", рекао је представник опозиционе партије Зелени у парламентарној комисији за истраживање активности НСА Константин фон Ноц, а и представница опозиционе Левице у тој комисији Мартина Ренер припретила је влади у Берлину тужбом.

Левица жели да се у разјашњењу шпијунске афере саслушају и шефови Канцеларске службе, који су по закону надлежни за контролу рада немачких обавештајних служби.

Шеф левице Бернд Риксингер рекао је да би, поред бившег шефа Канцеларске службе и актуелног министра унутрашњих послова де Мезијера, требало да буду саслушани под заклетвом и његов претходник Франк-Валтер Штајнамјер (актуелни шеф дипломатије), Роланд Пофала и садашњи шеф Канцеларске службе Петер Алтмајер.

БНД је, како сазнају "Зидојче цајтунг" и WDR, америчкој обавештајној служби НСА годинама помагала при шпијунажи француске владе и Комисије Европске Уније, при чему је за шпијунирање високих чиновника Министарства иностраних послова у Паризу, француске председничке службе и Комисије злоупотребљена постаја БНД у Бад Ајблингу.

Политичари, и из владајуће коалиције и из опозиције, захтевају сада да се "карте положе на сто" и свеобухватно објасни улога Канцеларске службе која је, изгледа, како су тек недавно сазнали медији, још 2008. и 2010. године игнорисала упозорења о покушају НСА да преко немачке БНД шпијунира и европске фирме, попут "ЕАДС" и "Еурокоптера".

Немачка штампа ових дана опширно пише о шпијунској афери БНД-а, немачке обавештајне службе која је још 2002. године, после терористичких напада на Америку од 11. септембра, склопила споразум о сарадњи са НСА у борби против тероризма.

Део штампе говори да је зато БНД легално и по налогу НСА шпијунирала, а да сада за то нико не жели да преузме одгворност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара