Читај ми!

Русија се спрема за параду

Русија се припрема за параду којом ће ове недеље прославити 70-годишњицу совјетске победе над нацистичком Немачком, а коју ће неки њени савезници из Другог светског рата бојкотовати због украјинске кризе.

Процењује се да је у Другом светском рату погинуло 27 милиона војника и цивила бившег Совјетског Савеза, а тријумф Црвене армије у највећем рату у историји сматра се поносом Русије, преноси Танјуг.

Дан победе, који се обележава 9. маја, уједињује Русе из свих сфера живота без обзира на њихове политичке афинитете.

"То је дан славе, дан поноса нашег народа, дан највећег слављења генерације победника", изјавио је Владимир Путин, преноси АФП.

Победа у Другом светском рату (1941-45), који у Русији зову Велики отаџбински рат, последњих година је стекао статус култа, док противници оптужују Путина да користи историју земље да би ојачао личну моћ.

Писац Виктор Астафјев, познат по мрачним причама о Другом светском рату, тврди да су губици Русије у том сукобу били много већи од 27 милиона колико је званично процењено и да су војни команданти победили на рачун "велике количине проливене крви".

"Они су бацили људе у ватру као сламке", написао је овај ратни ветеран у писму које је недавно објавио независни лист Новаја Газета, додајући да је "непријатељ бомбардован лешевима, удављен у руској крви".

Путин, који се успротивио покушајима омаловажавања улоге Русије у Другом светском рату, изгубио је много родбине у том сукобу.

Али он тврди да његов отац, који је тешко рањен, као и његова мајка, која је једва преживела опсаду Лењинграда, нису били кивни на нацистичке војнике.

"Они нису гајили мржњу према непријатељу, што је изненађујуће. Искрено, ја до данашњег дана не могу у потпуности то да разумем", написао је Путин недавно у колумни за један руски часопис.

Путин ће 9. маја предводити параду на Црвеном тргу, на којој ће бити представљено најновије руско оружје, као и више од 15.000 руских и страних војника, укључујући индијске бригадире и припаднике кинеске почасне гарде.

Путин ће бити домаћин лидера Кине, Кубе, Индије, Јужноафричке Републике и неколико бивших совјетских држава који ће чинити отприлике трећину од укупно 68 шефова држава и лидера међународних организација који су позвани на прославу Дана победе у Другом светском рату.

Прослава 70-годишњице победе разликоваће се од прослава од пре десет година када је Путин био домаћин лидерима САД, Француске, Немачке, Италије и Јапана.

"Лидери који ће бити уз Путина неће бити обични гости. За Русе ће то бити мапа света који је у стању да се супротстави америчком диктату", написао је опозициони лист Њу тајмс.

Политички аналитичар са везама у Кремљу Сергеј Караганов каже да је главна порука параде да је Русија спремна да брани своје интересе, па и силом ако је неопходно.

Очекује се да ће после параде центром Москве прошетати око 165.000 људи који ће носити портрете чланова својих породице који су се борили у Другом светском рату. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара