Сезона пењања на Монт Еверест под знаком питања

Монт Еверест је и даље отворен за планинаре, кажу непалски званичници, али шерпаси одбијају да обнове планинску путању до Монт Евереста која је уништена у земљотерсу и лавини, због чега ће вероватно бити завршена сезона планинарења.

У најснажнијем земљотресу у Непалу за последњих више од 80 година 25. априла, погинуло је више од 7.200 људи, међу којима је и најмање 18 планинара на Монт Евересту које је затрпала велика лавина коју је покренуо земљотрес, наводи Танјуг.

Међутим, непалске власти су оклевале да донесу одлуку о званичној забрани планинарења до највишег планинског врха на свету, будући да Непал има велику зараду од планинара.

Планинари плаћају 11.000 долара по особи за пењање на Монт Еверест, а за ову планинарску сезону се пријавило 357 људи, наводи Ројтерс.

"Влада неће званично објавити затварање планинске руте зато што смо дали дозволе планинарима. Али пут је и даље оштећен и планинари не мисле да ће она бити ускоро поправљења. Зато одлуку препуштамо планинарима и организаторима", изјавио је високи званичник непалског министарства туризма Тулси Прасад Гаутам.

Међутим, шерпаси су обавестили надлежне органе да неће поправити пут.

Ово би била друга узастопна година у којој је отказана сезона планинарења због смртних случајева на Монт Евересту.

Прошле године је сезона планинарења отказана након што је у лавини у априлу страдало 16 водича шерпаса.

Планинарски тимови имају рок до краја месеца да се попну на највиши врх на свету, али то неће бити могуће ако пут не буде био поправљен, наводи АП. Шерпаси имају кључну улогу у поправљању пута зато што они доносе лествице, конопце и опрему потребну за рашчишћавање пута.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара