Ривлин: Огрешили смо се о етиопске Јевреје

Председник Израела Рувен Ривлин признао је грешке израелске државе која је открила "отворену рану" код Израелаца етиопског порекла, који неколико дана бурно протестују против расизма и дискриминације.

Рувен Ривлин изјавио је да су демонстрације у Јерусалиму и Тел Авиву откриле отворену рану у срцу израелског друштва и да Израел мора да гледа право у ту отворену рану, преноси Бета.

У јучерашњим нередима у Тел Авиву више од 60 људи је повређено, а 40 их је ухапшено. Демонстранти су блокирали главни ауто-пут и гађали полицију каменицама, а растерани су сузавцем и воденим топовима.

Око 3.000 људи, углавном Јевреја етиопског порекла, протестовало је против расизма и бруталности полиције.

Етиопску заједницу у Израелу узнемирило је објављивање снимка на којем се види како војника израелске војске етиопског порекла туку припадници полиције.

Премијер Бењамин Нетанијаху рекао је да ће се данас састати са представницима те заједнице, као и с претученим војником.

Хиљаде етиопских Јевреја живи у Израелу, а многи од њих доселили су се између 1984. и 1990. године. Проблем дискриминације и интеграције у израелско друштво још увек није превазиђен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије