САД, Афроамериканац међу републиканским кандидатима

Конзервативни политичар Бен Карсон, који је још пре политичке каријере био чувени неурохирург познат по томе што је извео прву операцију раздвајања сијамских близанаца спојених на потиљку, и формално ће објавити кандидатуру за председника.

Бен Карсон ће бити један од кандидата који ће се борити да буду изабрани за републиканског представника на председничким изборима који се у САД одржавају 2016. године, наводи АП, преноси Танјуг.

Карсон има 63 године и никада се раније није кандидовао за државну функцију, биће једини познати Афроамериканац који ће се надметати за номинацију за републиканског председничког кандидата са искусним политичарима из Републиканске странке.

"Желим да учествујем у кампањи за номинацију и најављујем своју кандидатуру за републиканског кандидата за председника САД", изјавио је Карсон у једном интервјуу који је емитован на једној В станици у Охају.

Формално ће објавити да се кандидује у говору који ће одржати у свом родном Детроиту.

Карсон ће се тако придружити великој групи у којој ће бити можда и више од 20 републиканаца који ће се надметати за номинацију за републиканског председничког кандидата.

У трку у републиканском табору до сада су се укључила три републиканска сенатора: Марко Рубио са Флориде, Тед Крус из Тексаса и Ренд Пол из Кентакија.

Бивши гувернер Флориде Џеб Буш сматра се једним од кандидата са највећим шансама да буде номинован за републиканског представника на председничким изборима следеће године, иако још није формално објавио кандидатуру.

Карсон је стекао признање широм САД током 29 година које је провео на челу педијатријског неурохируршког одељења дечје болнице Џон Хопкинс у Балтимору у коме и даље живи.

Карсон је руководио првом операцијом раздвајања сијамских близанаца спојених на потиљку.

О њему је 2009. године снимљен филм "Талентоване руке" у коме Кјуба Гудинг Џунијор глуми Карсона. Недавно је у интервјуу за АП рекао да је недостатак његовог политичког искуства предност.

"Ја себе видим као логичног Американца који има здрав разум и мислим да ће то наићи на одјек код великог броја Американаца, без обзира на то коју странку фаворизују", рекао је он том приликом.

Карсон је познат по томе што критикује политику првог црног председника САД Барака Обаму у свим областима - од здравствене до спољне политике.

Такође, представља се као противтежа афроамеричким коментаторима са либералнијим ставовима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије