Могеринијева: Слобода штампе се не сме узимати здраво за готово

Висока представница ЕУ Федерика Могерини, поводом Светског дана слободе медија, поручује да су слободни, разноврсни и независни медији кључ сваког демократског друштва. Бан Кимун апелује да се удвоструче напори како не би била угрожена слобода говора. Само прошле године у свету је убијен 61 новинар.

Слобода штампе је стуб сваког друштва, то се мора промовисати и никад се не сме узимати здраво за готово, поручује Федерика Могерини, преноси Бета.

"Захваљујући храбрости великог броја новинара, још увек знамо значење речи која се често занемарује – истина", навела је Могеринијева у изјави коју је пренео ЕУ инфо центар.

Рекла је да ЕУ одаје признање оним новинарима и медијским актерима који су у притвору или су изгубили живот, као и онима који на било који други начин трпе неправедне последице због остваривања права на слободу изражавања.

"Још једном потврђујемо нашу посвећеност унапређењу и заштити права на изражавање широм света и настављамо да промовишемо безбедност новинара и других медијских радника", истакла је висока представница ЕУ.

Према њеним речима, савремене информационо-комуникационе технологије део су свакодневног живота и пружају нове могућности за остваривање људских права, као и за друштвени и економски развој.

Представница ОЕБС-а за слободу медија Дуња Мијатовић и специјални известиоци УН, Организације Америчких држава (ОАД) и Афричке комисије за људска и народна права издали су заједничку декларацију о "Слободи изражавања и одговору на конфликтне ситуације," позивајући на заштиту права слободног изражавања чак и у ситуацијама сукоба или претњи тероризмом.

Генерални секретар УН Бан Кимун је у саопштењу одао пошту убијеним новинарима и апеловао да се удвоструче напори, како не би било угрожено једно од основних људских права, а то је слобода говора.

"Поводом Светског дана слободе медија, апелујем на владе и све грађане да одбране принципе које су прокламовале земље чланице УН, а то је, између осталог, неопходност слободне размене информација и идеја", навео је Бан Кимун.

Владе неких земаља спречавају новинаре да истражују и неретко застрашују медије, упозорава Бан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије