Читај ми!

Сећање на жртве логора Дахау

Одржана комеморација поводом 70. годишњице ослобођења нацистичког логора Дахау. Немачка канцеларка Ангела Меркел придружила се преживелима у Холокаусту и поручила да никада не треба затворити очи пред антисемитизмом.

Под јаким пљуском, тишину је само прекидао звук црквених звона, на скупу коме је присуствовало више од 130 преживелих логораша, као и амерички војници који су учествовали у њиховом ослобађању, преноси Танјуг.

Ангела Мекел и некадашњи логораш Француз Клеман Квентин положили су венац испред некадашњег крематоријума.

"Наш задатак је да никада не затворимо очи и уши пред свима који вређају, прете или врше агресију над онима који кажу да су Јевреји или који бране Израел", рекла је Ангела Меркел пред неколико стотина преживелих из Дахауа, пред америчким ветеранима и политичким званичницима.

Меркелова, која је рођена девет година после краја Другог светског рата, додала је да је "велика част" срести се с преживелима "нацистичког дивљаштва" и истакла да је јудаизам "део идентитета" Немачке.

Председник Централног већа Јевреја у Немачкој Јозеф Шустер изјавио је да је присуство Ангеле Меркел "знак солидарности" са преживелима.

Шустер је позвао да сећање на Холокауст остане снажно, упозоравајући да временом "расте дистанца, емпатија ишчезава" и позвао младе генерације да очувају одговорност да се злочин никада не заборави.

Бивши затвореник логора Дахау Квентин (94) рекао је за АФП да је, када је ослобођење логора дошло, "једноставно чекао да умре".

Амерички војни камиони ушли су у Дахау, северозападно од Минхена 29. априла 1945, и открили неизрецив ужас, где је више од 41.000 људи убијена, умрла од глади или болести.

Председник САД Барак Обама одао је у среду почаст више од 200.000 Јевреја, Рома, политичких противника, хомосексуалаца, инвалида и ратних заробљеника, који су били заточени у Дахау од 1933. године.

Нацисти су подигли Дахау као концентрациони логор за политичке затворенике у марту 1933, само неколико седмица после доласка Адолфа Хитлера на власт.

Био је то први концентрациони логор у Немачкој који је послужио као модел за логоре који су касније подигнути, навела је француска агенција.

Уочи церемоније, Меркелова је у недељном обраћању рекла да Немачка има "посебну одговорност", 70 година од завршетка Другог светског рата и упозорила да нема говора о подвлачењу црте када је реч о историји.

Сличне комеморације, поводом 70. годишњице ослобођења нацистичких логора, одржане су ове године на другим местима, почевши од јануара у Аушвицу, али је комеморација у Дахау једина којој је Ангела Меркел присуствовала.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије