Читај ми!

Поново се уводи "црвени телефон" између НАТО-а и Русије

НАТО поново уводи директну тајну телефонску линију са руским војним врхом, пише немачки лист "Франкфуртер алемајне цајтунг", позивајући се на извор у Алијанси.

Немачки лист тврди да ће директан контакт са Москвом имати главнокомандујући обједињених снага НАТО-а у Европи и председник војног комитета Алијансе и верује се да ће "црвени телефон" бити стално отворен, мада се не наводи ко ће бити на вези са друге стране – у Москви, јавља агенција Спутник, преноси Танјуг.

Иницијативу за успостављање контакта покренуо је немачки министар иностраних послова Франк Валтер Штајнмајер због пораста напетости у свету изазване украјинским конфликтом.

Предложено је да се успостави директна веза две команде, како би се спречио директан сукоб у случају да дође до још веће кризе.

Штајнмајер се сматра присталицом умереног односа према Русији и познате су његове раније изјаве да није у интересу Европе да се Русија изолује на дуги период, као и његов говор против јачања санкција Москви у коме је истицао да пре тога треба проверити како се испуњава Споразум из Минска.

То је први покушај директног повезивања два војна врха од прекида Хладног рата, а изазван је драматичним заоштравањем односа између НАТО-а и Русије.

Оваква директна линија, али између тадашњих руководстава СССР-а и САД, била је названа "црвени телефон" и била успостављена и у време Карипске кризе 1962. године када је свет заиста био на ивици нуклеарног рата.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије