Срдачан дочек за "Ноћне вукове" у Братислави

Први пут откако су прешли границе бившег Совјетског Савеза на путу победа Црвене армије у вожњи на 70. годишњицу краја другог светског рата од Москве до Берлина, руске мотоциклисте из клуба "Ноћни вукови" дочекала је у Братислави срдачна добродошлице неколико стотина Словака испред "Славина", споменика совјетским војницима.

Прва група "Ноћних вукова", заобилазећи забрану пољских и литванских власти да прођу њиховом територијом током вожње "Путевима победе" од 6.000 километара од Москве до Берлина, стигла је у Братиславу у петак, а данас им се из Чешке придружила у Братислави друга група, јавила је словачка информативна телевизија ТА3, коју преноси Бета .

Око 30 руских "бајкера", заједно с неколико десетина из Словачке и Чешке, дочекано је аплаузом 300 Словака. Жене у народним ношњама нудиле су им хлеб, со и кобасице, деца у совјетским униформама делила су "Ноћним вуковима" и мотоцклистима цвеће, скандирало се "Русија!" и "Слава Русији!", а певале су се и руске песме.

Словаци који су дочекали "Ноћне вукове" који током вожње посећују споменике и гробове совјетских војника погинулих док су ослобађали исток Европе, донели су и велики венац са натписом "Хвала ослободиоцима".

Неки у маси обукли су мајице с ликом председника Русије Владимира Путина.

Мотоциклисти са заставама Русије и старим совјетским, са српом и чекићем, положили су венце на споменик палим совјетским војницима, на Славину.

Срдачну атмосферу у Братислави нарушио је само један Словак који је донео заставу Украјине да би протестовао због анексије Крима и подршке Русије проруским сепаратистима, али га је одвела полиција, пошто је маса почела да виче на њега да је "убица" и "фашиста".

Групица словачких противника проласка мотоциклиста из најстаријег руског клуба који уживају симпатије и подршку Кремља, протестовала је данас испред Амбасаде Русије у Братислави.

"Ноћни вукови", који се налазе на путу ка Берлину, положили су вечерас у Бечу венац на споменик палим војницима Совјетске војске у Другом светском рату.

Пред око 500 окупљених грађана, два члана "Ноћних вукова" су, заједно са амбасадором Русије, уз аплауз присутних, положили венац на споменик на тргу Шварценбергплац.

Полагање венаца је, према саопштењу полиције, протекло без инцидената.

Двоје руских држављана, као и 20 симпатизера "Ноћних вукова" од словачке границе били су под пратњом аустријске полиције. У Бечу их је, поред представника амбасаде Русије, чекала и група Руса који живе у главном граду Аустрије, симпатизера Русије, као и мировних активиста и припадника бајкерских група из Аустрије.

"Ноћни вукови", како је саопштила амбасада, провешће у Бечу вече, а потом планирају да наставе пут ка Берлину.

.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво