Читај ми!

Забринутост у Кремљу јер бивши савезници поново пишу историју

Шеф кабинета Кремља и руководилац организационог комитета “Победа” Сергеј Иванов изразио је забринутост што савезници бившег Совјетског Савеза покушавају да поново пишу историју и умање улогу СССР-а у победи над нацистичком Немачком у Другом светском рату.

Уочи обележавања 70-годишњице Дана победе војном парадом у Москви, Иванов је изразио жаљење што политичари у Западној Европи и Сједињеним Америчким Државама "намерно покушавају да прекроје и промене историју, односно да ставе комунизам и нацизам на исти ниво", преноси Танјуг.

"Постоји велики број докумената и историјских доказа да је Совјетски Савез одиграо кључну улогу у победи у овом ужасном рату у светској историји", нагласио је Иванов и приметио да млађе генерације нису много заитересоване за историју, јер друштво не придаје много пажње тим догађајима.

Иванов је приметио да се улога Совјетског Савеза у том рату различито приказује од стране западних земаља које, како је рекао, желе да "изолују Русију стављањем у заборав милионе Руса, као и Британца и Американца који су дали своје животе како би поразили Хитлера".

Руској влади биће драго да види стране званичнике 9. маја на војној параду у Москви и њихова посета даће додатни значај ономе што је "интерни дан сећања", али Иванов указује на уочљиво одсуство неких шефова држава савезница Совјетског Савеза у Другом светском рату - пре свих Француске, Велике Британије и Сједињених Америчких Држава са листе присутних 9. маја у Москви.

Агенција Спутњик подсећа да немачка канцеларка Ангела Меркел неће бити у Москви на војној паради, али да ће посетити Русију следећег дана.

"Пре свега, то је руска прослава. То је наш интерни празник, наш дан сећања. Број страних лидера биће мањи него што је био, на пример пре 10 година. Сећам се пре 10 година да је амерички председник Џорџ Буш присуствовао, као и многи други лидери, укључујући британског премијера. Али то није веома важно за нас", рекао је Иванов.

Ове године, на највећој руској војној паради икада, присуствоваће око 25 страних лидера, укључујући и председника земаља БРИЦ-а, лидера бивших совјетских република - Заједница Независних Држава, али и лидери неких азијских и европских земља, а очекује се присуство и генералног секретара Уједињених нација Бан Кимуна.

У Другом светском рату учествовала је 61 земаља, односно више од 80 одсто светске популације и верује се да је око 70 милиона људи погинуло у ратним сукобима, док је само Совјетски Савез изгубио више од 27 милиона становништва, подсећа агенција Спутњик.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво